Dostupni linkovi

BNV osudilo govor mržnje prema Bošnjacima u OŠ "Vasa Stajić" u Novom Sadu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oštro je osudilo raspirivanje rasne, nacionalne i verske mržnje prema Bošnjacima od zaposlenih u Osnovnoj školi "Vasa Stajić" iz Novog Sada, na završnoj priredbi učenika četvrtog razreda.

U saopštenju poslatom medijima 23. juna, oni su pozvali nadležne organe da reaguju i sankcionišu ovaj vid iskazivanja mržnje prema Bošnjacima.

"Na završnoj priredbi pomenute škole, deca su se veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljadama Bošnjaka koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima.

Očekujemo hitno reagovanje nadležnih organa, kao i jasan stav vrha države, sa osudom ovog slučaja koji se desio baš u periodu kada su se događale najveće tragedije nad Bošnjacima u Bosni i Sandžaku", navodi se u saopštenju BNV.

U ovom nacionalnom organu ističu da škole ni u kom smislu ne smeju biti poligon za širenje mržnje.

"Svako dete zaslužuje bezbrižno detinjstvo i sigurnost, kao i najbolje obrazovanje koje će im probuditi ljubav prema raznolikosti, a ne mržnju", naveli su.

Kako su istakli u saopštenju, "veličanje genocida, osuđenih ratnih zločinaca i raspirivanje mržnje prema drugom i drugačijem u obrazovnim institucijama pogubno je ne samo za decu, koja su zloupotrebljena, već i za buduće generacije kao i za celu državu koja se opredelila ka evropskom putu".

Reakcija je usledila dan nakon što je u javnost procureo snimak iz novosadske osnovne škole "Vasa Stajić", na kojem se vide deca od desetak godina kako igraju uz stihove pesme folk pevača Mirka Pajčina, poznatijeg pod pseudonimu Baja Mali Knindža.

U pesmi "Ne volim te Alija" se veličaju ratni zločini nad bošnjačkim stanovništvom tokom rata u BiH i slave topovi "bestrzajci".

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća, osude incidenta su tokom 23. juna stigle i od opozicionih partija Stranke slobode i pravde, Demokratske stranke, Pokreta slobodnih građana, Lige socijaldemokrata Vojvodine, ali i od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankoce Janković i Inicijative mladih za ljudska prava.

Takođe, reagovao je i muftija vojvođanski Muhamed Ziljkić i Vojvođanski kulturni klub "Vasa Stajić".

Direktorka osnovne škole "Vasa Stajić" Zorica Đurić je u razgovoru za portal Nova.rs 22. juna rekla da je za ceo događaj saznala iz medija, te dodala da je u pitanju nesmotren incident i da niko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao deci.

Prema njenim rečima, u priredbi su učestvovala deca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima prava na po tri pesme.

Ona je napomenula da niko iz kolektiva OŠ "Vasa Stajić" ne podržava govor mržnje prema bilo kome.

Folk pevač Mirko Pajčin je popularnost je stekao tokom devedesetih godina i ratova na području bivše Jugoslavije.

U nekim od svojih najpopularnijih pesama veliča osuđenike za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

XS
SM
MD
LG