Dostupni linkovi

Demokratski front blokadom protiv Abazovićeve manjinske Vlade


Demokratski front blokirao saobraćajnice u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Demokratski front blokirao saobraćajnice u Crnoj Gori

Aktivisti prosrpskog Demokratskog fronta blokirali su u četvrtak, 24. februara, 17 saobraćajnica u 15 gradova u Crnoj Gori, nezadovoljni najavom formiranja nove manjinske Vlade koju je predložio lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Protesti dijela političkih partija u Crnoj Gori su pokrenti su nakon što je u Skupštini oborena Vlada Zdravka Krivokapića, a Građanski pokret URA Dritana Abazovića najavio da će formirati novu manjinsku Vladu uz podršku partija opozicije koju predvodi Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Manjinsku Vladu ne prihvataju Demokratski front i Demokratska Crna Gora koje zahtijevaju raspisivanje vanrednih izbora ili formiranje prelazne Vlade koja bi organizovala izbore.

Protestima pod nazivom "Blokadom protiv izdaje", u zavisnosti od lokacije, prisustvovalo je od par stotina do hiljadu uglavnom aktivista Demokratskog fronta.

Lideri Demokratskog fronta, okupljenima su poručili da će se boriti i u institucijama i na ulici kako bi onemogućili formiranje manjinske Vlade koju bi podržala Đukanovićeva stranka.

Oni su saopštili da funkcioner Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, koji sada predsjedava Skupštinom Crne Gore, onemogućiti novoj parlamentarnoj većini da konstituiše novu Vladu.

"Ako neko krene da ukrade izbornu pobjedu, biće blokirana i Skupština Crne Gore", poručio je jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić svojim pristalicama naglašavajući da je Demokratski front najjači subjekt parlamentarne većine koja je formirala vladajući savez nakon izbora 2020. godine.

Lideri Demokratskog fronta su upozorili Abazovićev Građanski pokret URA i Socijalističku narodnu partiju da "ne izdaju narodnu volju" osvojenu na posljednjim izborima.

Na izborima 2020. godine Đukanovićev DPS je prešao u opoziciju, a vladajuću većinu su formirali Demokratski front, Demokrate, Socijalistička narodna partija i Građanski pokret Ura sa još jednim brojem manjih stranaka.

Na svim punktovima gdje su blokirane saobraćajnice dominirale su trobojke i državne zastave Republike Srbije, sa razglasa su puštane srpske nacionalne pjesme.

Na punktu u naselju Zlatica u Podgorici, dvije osobe su razvile zastavu separatističke oblasti u Ukrajini, takozvane Donjecke republike.

Pristalice Demokratskog fronta u Crnoj Gori nose zastavu separatističke oblasti u Ukrajini, takozvane Donjecke republike
Pristalice Demokratskog fronta u Crnoj Gori nose zastavu separatističke oblasti u Ukrajini, takozvane Donjecke republike

Nakon sat i po okupljeni su se razišli. Skupovi su protekli bez incidenata.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović bi ovih dana trebalo da otvori dijalog sa predstavnicima političkih stranaka kako bi, nakon razgovora, dodijelio mandat za sastav nove Vlade onoj političkoj ličnosti koja može da okupi većinu poslanika u Skupštini Crne Gore za formiranje nove Vlade.

U slučaju da nova Vlada ne bude formirana, bili bi raspisani vanredni izbori u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG