Dostupni linkovi

Ekonomska blokada


Vojnici KFOR-a u patroli na mostu u Kosovskoj Mitrovici, arhivski snimak.
Vojnici KFOR-a u patroli na mostu u Kosovskoj Mitrovici, arhivski snimak.

Alternativno snabdevanje u slučaju ekonomske blokade

Najava ekonomske blokade od strane Srbije u slučaju nezavisnsoti Kosova najteže će pogoditi samu Srbiju jer će time zauvek izgubiti tržiste koje se 20 odsto snabdeva robama i uslugama iz Srbije ističu ekonomski stručnjaci i zvaničnici institucija i asocijacija iz oblasti privrede, reagujući na pretnju da bi moglo doći do ekonomike blokade Kosova u slučaju, sada sve izglednijeg, jednostranog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

Predsednik Privredne komore Kosova Besim Beqaj kaže kako će Kosovo imati velike ekonomske koristi ako Srbija stvarno odluči da uvede blokadu u slučaju nezavisnsoti Kosova.

Srbija će prema Beqaju izgubiti tržiste na kojem prema zvaničnim podacima plasira robu i usluge u vrednosti od preko 200 miliona evra.
On ističe kako će pretnje Srbije ostati prazne reči, jer Srbija ima mnogo više interesa da prodaje svoju robu, nego li Kosovo da je kupuje.
Međutim ako se to i desi onda će prema predsedniku Privredne komore Kosova borba protiv nelegalne trgovine biti mmnogo uspešnija, dok istovremeno postoje mnoge alternative za uvoz roba iz drugih zemalja.

“Sa aspekta kupovine roba i usluga, koje kupujemo iz Srbije to ne predstavlja neki problem. Može da izazove trenutnu destabiliaziju od nekoliko dana, ali ćemo se vrlo brzo orijentisati na drugo tržište. Na kraju krajeva dobro je da se to dogodi, jer ćemo se odvojiti od tržišta koje nije prijateljski bilo raspoloženo prema nama“.


Najveći gubitnik u slučaju blokade biće Srbije, kaže predsednik Alijanse preduzetnika Kosova Agim Shahini.
On ističe da nezavisno od političkih računica Srbija nema računa da uspostavi ograničenja za prodaju svojih proizvoda na Kosovu, jer će na taj način izgubiti oko 300 miliona evra godišnje. On ističe da se potrošači uopšte ne trebaju uznemiravati jer će se ti proizvodi zameniti proizvodima iz drugih regiona, koji će bit kvalitetniji i po mnogo nižim cenama.

“U trenutku kada mi razgovaramo oko 80 šlepera je na severnoj granici Kosova i oni čekaju da uđu na Kosovo. Zato se ne trebamo uznemiravati jer je Kosovo slobodno i mi se možemo orijentisati tamo gde ćemo pronaci bolje i jeftinije proizvode“.

Istovremeno PKK je započela pripreme kako postupiti ako se to stvarno dogodi, kaže predsednik Beqaj. On kaže da kontaktiraju
zemlje regiona da bi se obezbedila zamena proizvoda koji se uvoze iz Srbije.

„Kontaktirali smo nase regionalne partnere u Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i šire, kako bi se pripremili ako se to stvarno dogodi. Mi smo takođe izvršili analizu proizvoda koji su se do sada uvozili i tu smo analizu poslali našim partnerima, kako bi se oni pripremili da iz svojih proizvoda nadoknade tu robu“.

Srbija je zapretila da će otežati transport roba koje koriste teritoriju Srbije. Beqaj kaže da za to postoji rešenje, iako će alternativni putevi najverovatnije poskupiti transportne troškove.

„To podrazumeva da se i transport preorijentiše i da više bude u funkcji dobavljanja roba iz Makedonije, Crne Gore i Albanije. Albanija će biti ključna tačka. Ja ne vidim problema po ovom pitanju“.

Pretnje da će se otežati sloboda kretanje za građane Kosova se primenjuje još od juna 1999 godine, kaže portparol vlade Kosova Avni Arifi.
On kaže da Srbija od završetka rata pa i danas ne priznaje identifikaciona i putna dokumenta koje izdaje međunarodna administracija na Kosovu.

“Za ljude koji je znaju ovo zvuči kao velika pretnja, ali u suštini građani Kosova koji imaju dokumenta institucija Kosova i UNMIK-a nikada nisu imali pravo da uđu u Srbiji. Vozila sa KS tablicama ne mogu ući u Srbiji. Svi avioni koji lete za Kosovo nilkada nisu mogli koristiti vazdušni porstor Srbije. Znači oni prete nečim što od 1999 godine primenjuju“.

Istovremeno su se sa srpske strane čule pretnje da će prekinuti sve prenosne linije za električnu energiju, na šta je ministarstvo energetike i rudasrtva odgovorilo da niko Kosovo ne moze ostaviti u mraku, dok su takve pretnje nazvali političkim igrama.

XS
SM
MD
LG