Dostupni linkovi

Crnogorskom sudstvu prijeti blokada


Crnogorskom sudstvu prijeti blokada
Crnogorskom sudstvu prijeti blokada

Crnogorskom sudstvu prijeti blokada ukoliko do 2. jula ove godine ne bude izabran Sudski savjet, ključno tijelo sudske vlasti.

U Crnu Goru su tim povodom a na poziv predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice stigli predstavnici Venecijanske komisije koji bi trebalo da pomognu u pronalaženju rješenja za situaciju koja bi mogla da dovede do paralize rada sudova.

Delegacija na čelu sa Filipom Dimitrovim, članom Ustavnog suda Republike Bugarske sastala se sa predsjednicom Vrhovnog suda koja im je predočila postojeća ustavna i zakonska rješenja i izvjesnu blokadu rada Sudskog savjeta ukoliko opozicione partije, učešćem u Skupštini Crne Gore, ne obezbijede neophodnu dvotrećinsku većinu za izbor članova Savjeta iz reda uglednih pravnika.

Kako se navodi u saopštenju iz tog suda, delegacija Venecijanske komisije zahvalila se na povjerenju da riješe novonastali problem i inicijativi za posjetu Crnoj Gori koja je potekla od Medenice.

Predsjednica Vrhovnog suda rekla je nedavno u izjavi medijima da se rješenje mora naći jer ako ostane postojeći način izbora članova Sudskog savjeta u parlamentu, sudstvu prijeti anarhija:

"Problem je što je Venecijanska komisija nametnula jedno rešenje koje do sada nije viđeno nigde u okruženju, pa ni u državama Evropske unije - visok stepen glasanja za članove tijela kakav je Sudski savet. Oni nisu apsolutno konsultovali sudsku vlast, jer je bila protiv toga, uz oprez da može doći do blokade, koju ćemo sada imati", ustvrdila je predsjednica Vrhovnog suda.

Ukoliko ne budu izabrani članovi Sudskog savjeta sudstvo ostaje bez ključnog tijela za njegovo funkcionisanje, upozorava Medenica:

"Sudska grana vlasti ne može da funkcioniše bez svoje vlade, kao što ni država može da funkcioniše bez vlade kao izvršene vlasti."

Budimo odgovorni: Ivan Brajović
Budimo odgovorni: Ivan Brajović

Nakon razgovora sa delegacijom Venecijanske komisije, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović pozvao je sve političke subjekte da pokažu odgovoran odnos u prevazilaženju novonastale situacije.

Po rješenju koje je upravo na prijedlog eksperata Venecijanske komisije usvojeno još 2015. godine za izbor članova Sudskog savjeta potrebna je dvotrećinska većina u crnogorskom parlamentu.

To se u ovom trenutku čini nemogućim, budući da veći dio opozicije bojkotuje rad Skupštine Crne Gore još od parlamentarnih izbora održanih u oktobru 2016. godine.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica kazao je nakon sastanka sa predstavnicima Venecijanske komisije da se neće vratiti u Parlament.

Oni su kao i većina drugih opozicionih partija svoju eventualnu podršku za izbor budućeg Sudskog savjeta uslovili poznatim zahtjevom o ponavljanju parlamentarnih izbora, što vladajuća koalicija na čelu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) odbacuje kao mogućnost prije 2020. godine.

Da li je onda realno očekivati da eksperti Venecijanske komisije sada predlože deblokirajuće rješenje, koje će biti prihvatljivo za sve i održivo?

Novonastala situacija u vezi sa mogućom blokadom sudskog sistema pokazuje svu apsurdnost političkog trenutka u kojem se Crna Gora nalazi
Zoran Miljanić

Zoran Miljanić je 2015. godine kao član poslaničkog kluba opozicione grupacije Demokratski front i učestvovao u skupštinskoj debati o usvajanju seta sudskih zakona, uključujući i Zakon o Sudskom savjetu.

Miljanić za RSE kaže da novonastala situacija u vezi sa mogućom blokadom sudskog sistema pokazuje svu apsurdnost političkog trenutka u kojem se Crna Gora nalazi:

"U ovom trenutku ne postoji ni tehnička ni teoretska mogućnost da dođe do dvotrećinske većine za bilo koju odluku u parlamentu. To najbolje pokazuje čitavu apsurdnost političkog momenta u kojem se nalazi Crna Gora. Tako da ni jedna odluka koja zahtijeva većinu iznad proste većine ne može biti usvojena. Zato ja ne vidim kako bi bilo ko sa strane mogao da izvrši pritisak na opozicione stranke koje bojkotuju ili kao bojkotuju parlament da dođu u skupštinu i glasaju za promjenu tog zakona"

Eksperti Venecijanske komisije će, osim sa predstavnicima sudske vlasti i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, razgovarati i sa ministrima pravde Zoranom Pažinom i vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem te predsjednikom Sudskog savjeta Mladenom Vukčevićem.

Eksperti Venecijanske komisije su, osim sa predstavnicima sudske vlasti i predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, razgovarali i sa ministrima pravde Zoranom Pažinom i vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem te predsjednikom Sudskog savjeta Mladenom Vukčevićem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG