Dostupni linkovi

SAD: Uticaj blokade na federalne radnike


Zaposlenici federalne vlade i drugi demonstranti marširaju tokom "Skupa za zaustavljanje blokade" u Washingtonu, 10. januar 2019.
Zaposlenici federalne vlade i drugi demonstranti marširaju tokom "Skupa za zaustavljanje blokade" u Washingtonu, 10. januar 2019.

Priredila Una Čilić

Blokada četvrtine američke federalne vlade, koja je počela krajem decembra 2018. godine, danas ulazi u 22. dan čime je postala najduža blokada vlade u historiji ove zemlje.

Većina od 800 hiljada zaposlenika kojima je rečeno da ne dolaze na posao ili koji obavljaju poslove bez naknada će ostati bez plata.

Bijela kuća i demokrate koje drže većinu u Kongresu ostaju podijeljeni oko zahtjeva republikanskog predsjednika Donalda Trumpa koji traži novac za zid na granici sa Meksikom, iako je Trump upozorio u Teksasu da bi mogao da proglasi vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i iskoristio milijarde dolara da izgradi zid.

Blokada federalne vlade, koja je započela 22. decembra je devetnaesta po redu, dok se prva blokada desila sredinom 70-ih godina.

Većina blokada usvajanja budžeta je do sada bila kratkotrajna, osim one koja se desila u periodu 1995-1996. tokom koje su se za finansiranje sporili tadašnji demokratski predsjednik Bill Clinton i republikanski predsjedavajući Zastupničkog doma Newt Gingrich. Blokada iz tog perioda, sa dvadeset i jednim danom, je do sada držala rekord najduže ikada.
Zbog delimične blokade je bez finansiranja devet od 15 ministarstva, među njima poljoprivrede, domovinske sigurnosti, saobraćaja, pravde, kao i Stejt department.

Šta se dešava u federalnim odjelima?

Trenutna blokada nije uticala na trećinu vlade, među kojima je Ministarstvo odbrane i Pošta, koje imaju sigurna sredstva za finansiranje.

Oko 800.000 zaposlenika iz odjela Domovinske sigurnosti i Prometa, između ostalih, je ostalo kod kuće ili rade bez plata. Privatni izvođači koji rade za brojne vladine agencije su također ostali bez plata, a privatne kompanije koje se oslanjaju na poslove federalnih radnika ili drugih korisnika - poput posjetilaca nacionalnih parkova - su također pod uticajem blokade.

Gotovo 70.000 zaposlenika Službe za unutarnje prihode (IRS) ne dolazi na posao, što ustvari iznosi oko 88 posto radne snage ove agencije. Zbog manjka radnika izazvanog blokadom, postoji zabrinutost zbog podnošenja američkih poreznih prijava ali i mogućnosti agencije da upravlja državnim prihodima prije 15. aprila kada je rok za podnošenje poreza.

Ross Vought, vršilac dužnosti direktora Kancelarije za menadžment i budžet Bijele kuće, rekao je da će povrati poreza biti raspodijeljeni uprkos blokadi.
Odjel Domovinske sigurnosti koji nadgleda carinu i zaštitu granica, imigraciju, administracija za sigurnost prevoza, Obalna služba te Tajna služba su također pogođene blokadom. Od 245.000 zaposlenika, gotovo 213.000 njih se, prema planu za nepredviđene situacije, smatra "neophodnim", tako da rade bez plate.

Gotovo 50.000 službenika Odjela za sigurnost prometa (TSA) radi bez naknade, ali su demokratski zastupnici izrazili zabrinutost jer neki od zaposlenika ne dolaze na posao ili javljaju da su bolesni. Iz TSA su, u utorak izjavili da ta odsustva imaju "minimalan uticaj".

Iz Odjela stambenog i urbanog razvoja (HUD) samo oko 340 zaposlenika radi bez plate dok se ostalih 7.500 radnika smatra neesencijalnim. No, gotovo hiljadu zaposlenika bi moglo biti pozvano na specijalne zadatke koje bi obavljali bez plate. Prema pisanju Washington Posta, blokada je ostavila zvaničnike administracije da se bore da spriječi iseljenje hiljada ljudi koji su pokriveni programom HUD-a a koji je istekao prvog januara i sada ne može da bude obnovljen.

Brojne agencije i stotine hiljada radnika ne dolaze na posao zbog djelimične blokade federalne vlade. Washington, zgrada Kaptiola, 25. decembar 2018.
Brojne agencije i stotine hiljada radnika ne dolaze na posao zbog djelimične blokade federalne vlade. Washington, zgrada Kaptiola, 25. decembar 2018.


Služba za nacionalne parkove, koja djeluje pod Odjelom za unutarnje poslove, funkcioniše sa minimalnim osobljem. Prema planu za nepredviđene situacije, neki od parkova su dostupni, dok su drugi potpuno zatvoreni. Službe parkova ne pružaju korisnicima usluge kao što su toaleti, održavanje zgrada i puteva, kao i prikupljanje smeća. Prema pisanjima medijima, dio volontera radili su na čišćenju parkova. Mjesta za kampiranja se zatvaraju zbog sanitarnih problema.

Parkovi gube oko 400.000 dolara na dan jer nema zaposlenika na ulazima. Služba parkova ovlastila je korištenje sredstava od ranije prikupljenih ulaznica kako bi uveli dodatno osoblje te očistili smeće i uradili druge stvari. Neki od kritičara, kako piše Washington Post, smatraju ovaj potez nelegalnim. Smithsonian muzej kao i Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu koji primaju sredstva američke vlade, su također zatvoreni.

Iz sudskog sistema su u ponedeljak izjavili da bi mogli raditi do 18. januara te da će se većina procesa nastaviti prema planu. Slučajevi koji uključuju odvjetnike iz izvršne grane vlasti koji ne rade, bi mogli biti odgođeni. Nakon što se iscrpe fondovi, sudovi bi mogli raditi samo kada je neophodno, ali će na njima biti ostavljeno da obezbijede osoblje.

Blokada zbog izgradnje zida na granici pogoršava i imigracioni sistem zemlje kojega dalje krive za pogoršanje zaostataka na sudovima. Suci za imigraciju su među onima koji su se povukli, što je dovelo do preraspodjele velikog broja slučajeva.

Odjeli za zdravstvo i ljudske resurse djelimično su pod uticajem blokade, pojedine inspekcije hrane su jednako tako na čekanju. Federalna komisija za komunikacije koja je zadužena za kablovske sisteme, radio i televiziju, je suspendovala većinu operacija. Kontrolori letova i drugi radnici avio industrije protestovali su ispred zgrade Kaptola u četvrtak. Većina zaposlenika NASA-e je također u odsustvu, a radovi na satelitima koji još uvijek nisu lansirani, prema agencijskom planu za nepredviđene aktivnosti, bit će suspendirani dok ne pristignu finansijska sredstva.

Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa izglasali su da će zaposlenim u federalnoj vladi zaostale plate biti isplaćene kada se blokada završi. No za sada, nema naznaka o tome kada bi se ova, najduža do sada, blokada, mogla biti završena.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG