Dostupni linkovi

Medicinski radnik sa bocom kiseonika
Medicinski radnik sa bocom kiseonika

Vlada RS-a podnijela krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za lijekove BiH

  • Univerzitetski klinički centar Banja Luka nema zalihe medicinskog kiseonika, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.
  • Afera "Kiseonik" otkrivena je nakon što je gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera Republike Srpske (RS) i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS-a.
  • Osumnjičene u ovoj aferi Stanivuković tereti za proizvodnju i stavljanje u promet proizvoda štetnih za liječenje, proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, nesavjestan rad u službi, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i krivično djelo navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.
  • Industrijski kiseonik se uglavnom koristi za zavarivanje, plinsko zavarivanje i druge namjene u industriji. Može da sadrži i štetne plinove poput ugljičnog monoksida i metana.
  • Medicinski kiseonik se odnosi na korištenje kriogenog odvajanja za odvajanje kiseonika iz atmosfere za distribuciju kiseonika za medicinsko liječenje pacijenata. Primjenjuje se za liječenje respiratornih bolesti, te bolesti srca i cerebrovaskularnog sistema. Može se koristiti i za druge medicinske namjene.
17:20 6.10.2021.

'Messer': Možemo obezbijediti pet cisterni kiseonika sedmično za bolnice u RS

"Messer" Sarajevo može obezbijediti za medicinske ustanove u Republici Srpskoj (RS) po jednu cisternu kriogenog medicinskog kiseonika od 23 tone, i 150 boca kiseonika od 40-50 litara, svaki radni dan, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u ovoj kompaniji, koja se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika u Bosni i Hercegovini.

Iz ove kompanije kažu za RSE da su tu informaciju proslijedili Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, da bi se prevazišla trenutna situacija sa snabdijevanjem pacijenata medicinskim kiseonikom. Ipak, podsjećaju da nikakav ugovor još nije potpisan.

Tvrde da trenutno nemaju problema sa nabavkom i isporukom medicinskog kiseonika.

  • Više o tome pročitajte OVDJE.

20:37 5.10.2021.

Dogovoreno da se se sve nadležne institucije uključe kako bi se na vrijeme osigurale dovoljne količine kisika

Na vanrednoj konferencija ministara iz oblasti zdravstva u Bosni i Hercegovini dogovoreno je da se se sve nadležne institucije uključe, kako bi se na vrijeme osigurale dovoljne količine kisika potrebne za liječenje svih pacijenata, saopšteno je iz kabineta ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević u utorak navečer, 5.oktobra.

“Očekuje se od nadležnih institucija da preispitaju zakonske mogućnosti olakšavanja uvoza kisika za zdravstvene institucije u BiH”, navodi se u saopštenju i dodaje da su sastanku prisustvovali predstavnici ministarstva civilnih poslova, ministarstava zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH, Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta, te Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

18:11 5.10.2021.

Stigao donirani kisik

U Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u utorak, 5.oktobra su stigle određene količine kiseonika, a trenutna količina dovoljna je samo za narednih nekoliko dana, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Navodi se kako je kiseonik stigao “zahvaljujući donatorima koji se svjesni u kakvom problemu se nalaze pacijenti i zaposleni najveće zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj”.

Ističe se da trenutna količina kiseonika dovoljna za potrošnju za nekoliko dana, ali i da time problem nije riješen dugoročno.

16:24 5.10.2021.

Stanivuković: Kiseonik TGT Tehnogasa četiri puta skuplji od uvozne cijene

„TGT Tehnogas“ iz Laktaša je okvirno uvezao 450.000 maraka (225.000 evra) kiseonika u periodu od godinu do godinu i po u pandemiji, a tu količinu prodao Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (UKC) za 1,8 miliona maraka (900.000 evra), rekao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banje Luke, u srijedu 5. oktobra novinarima okupljenim ispred Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

Stanivuković je Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala ovog tužilaštva predao dodatne dokaze za krivičnu prijavu koju je podnio 24. septembra protiv Vlade Đajića, direktora Univerzitetsko-kliničkog centra RS-a (UKC) i Stanislava Čađe, direktora firme “TGT Tehnogas” iz Laktaša kod Banje Luke, koja je snabdijevala UKC kiseonikom tokom pandemije.

“U čije džepove je otišlo 1.400.000 KM (700.000 evra), koliko je otišlo u džepove Čađe i Đajića?”, rekao je Stanivuković.

Gradonačelnik Banje Luke tvrdi da je jedan kilogram kiseonika uvezen po cijeni od 0,25 maraka, a prodavan po četiri puta većoj od 1 KM.

„Dobili smo podatke sa carine i koliko je TGT Tehnogas plaćao kiseonik pri uvozu, i na fakturi je navedeno da je kiseonik namijenjen kliničkom centru – i onda smo uporedili sa ugovorima koji su potpisani sa UKC-om i koliko je to sve koštalo“, objašnjava Stanivuković proceduru kojom su se koristili.

On pojašnjava da, prema zvaničnim dokumentima, „TGT Tehnogas“ je tri puta profitabilniji u odnosu na cijelu „SOL“ grupaciju, u čijem vlasništvu je laktaška firma.

Poručuje da se radi o pribavljanju ogromne ekonomske koristi od malverzacija pri uvozu kiseonika, te da su sa novim dokaznim materijalom zaokružena sva potrebna dokumenta da odgovorni budu osuđeni.

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG