Dostupni linkovi

Izrael u pripravnosti posle pretnji Irana, dok Rusija, Nemačka i Britanija pozivaju na uzdržanost


Uništena zgrada u napadu na iranski konzulat u Damasku, 1. april 2024. za koji se okrivljuje Izrael.
Uništena zgrada u napadu na iranski konzulat u Damasku, 1. april 2024. za koji se okrivljuje Izrael.

Izrael je u četvrtak u pripravnosti što je njegov najveći neprijatelj Iran zapretio odmazdom zbog napada u Siriji u kojem su ubijena dva iranska generala, dok su Rusija i Nemačka pozvale zemlje na Bliskom istoku da pokažu uzdržanost

Sjedinjene Američke Države su takođe upozorile na rizik od napada Irana ili njemu bliskih grupa u vreme kada su na Bliskom istoku već podignute tenzije zbog rata u Pojasu Gaze.

Iran "preti da će pokrenuti značajan napad na Izrael", rekao je u sredu američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden), obećavajući "gvozdenu" podršku svom glavnom savezniku na Bliskom istoku uprkos diplomatskim zatezanjima zbog vojne operacije Izraela u Gazi.

Izrael je u velikoj meri okrivljen za napad 1. aprila u kojem je uništena zgradu iranskog konzulata u Damasku i ubijeno sedam pripadnika Revolucionarne garde, uključujući dva generala. Izraelske vlasti nisu preuzele odgovornost za taj napad.

Iranski vrhovni lider, ajatolah Ali Hamnei, upozorio je u sredu da Izrael "mora biti kažnjen i da će biti kažnjen", nekoliko dana pošto je jedan od njegovih savetnika rekao da izraelske ambasade "više nisu bezbedne".

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac brzo je odgovorio na društvenoj mreži X da će "ako Iran napadne sa njegove teritorije, Izrael odgovoriti i napasti Iran".

"Imperativ Irana da kazni ovaj odmetnički režim" mogao je biti izbegnut da je Savet bezbednosti UN osudio napad i priveo počinioce pravdi, saopštila je u četvrtak misija Teherana pri Ujedinjenim nacijama.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da Izrael nastavlja rat u Gazi u protiv Hamasa kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, ali da sprovodi bezbednosne pripreme na drugim mestima.

"Ko god naudi nama, mi ćemo naneti štetu njima. Spremni smo da ispunimo sve bezbednosne potrebe države Izrael, kako defanzivno tako i ofanzivno", rekao je Netanjahu posle posete vazduhoplovnoj bazi.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) pozvala je iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahijana da pozove na "maksimalnu uzdržanost" kako bi se izbegla dalja eskalacija.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je građanima da ne bi trebalo da putuju na Bliski istok, posebno u Izrael, Liban i palestinske teritorije.

"Trenutno je veoma važno da svi budu uzdržani kako ne bi doveli do potpune destabilizacije situacije u regionu, koja baš i ne blista stabilnošću i predvidljivošću", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron (David Cameron) rekao je da je jasno stavio do znanja Amirabdolahijanu da Iran ne bi trebalo da uvlači Bliski istok u širi sukob.

"Duboko sam zabrinut zbog mogućnosti pogrešne procene koja vodi daljem nasilju", naveo je Kameron na X.

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler (Metthew Miller) rekao je da je državni sekretar Entoni Blinken (Antony) pozvao kolege, uključujući turskog, kineskog i saudijskog ministra spoljnih poslova, da "jasno stavi do znanja da eskalacija nije ni u čijem interesu i da zemlje treba da podstiču Iran da ne eskalira".

Nemačka avio-kompanija Lufthanza, jedan od dva zapadna avio-prevoznika koja lete za Teheran.

Regionalne tenzije su podstaknute ratom u Pojasu Gaze koji je počeo napadom Hamasa na jug Izraela 7. oktobra kada je, prema izraelskim podacima, ubijeno je 1.200 ljudi dok je 253 oteto. U potonjim izraelskim napadima u Pojasu Gaze, prema tamošnjim zdravstvenim vlastima pod kontrolom Hamasa, ubijeno je najmanje 33.500 ljudi.

Izvori: Reuters, AFP

XS
SM
MD
LG