Dostupni linkovi

SAD obećao 'nepokolebljivu' podršku Izraelu nakon prijetnji iz Irana


Joe Biden, Bijela kuća, Washington, SAD, 10. aprila 2024.
Joe Biden, Bijela kuća, Washington, SAD, 10. aprila 2024.

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden obećao je Izraelu "nepokolebljivu" američku podršku, nakon strahova da bi Teheran mogao uzvratiti za napad u kojem su ubijena dva visoka iranska generala.

Biden je upozorio da Iran prijeti da će izvesti "veliki napad", nakon napada na iranski konzulat u Siriji prije deset dana, za koji je Teheran okrivio Izrael.

Učinit ćemo sve što možemo da zaštitimo sigurnost Izraela, rekao je Biden.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei u srijedu je rekao da je izraelski napad na Damask ravan napadu na sam Iran.

"Kada su napali područje našeg konzulata, bilo je kao da napadaju naš teritorij", rekao je Ali Khamenei u televizijskom obraćanju.

"Zli režim mora biti kažnjen i bit će kažnjen", upozorio je.

CBS News izvijestio je 5. aprila da su američke obavještajne službe nagovijestile da Teheran planira napad koji bi uključivao dronove Shahed i krstareće rakete.

Ni meta ni vrijeme mogućeg napada nisu poznati, ali bi gađanje izraelske diplomatske zgrade bio proporcionalan odgovor, navodi se u izvještaju.

Biden je obećao potporu Iranu u razgovoru s novinarima u Bijeloj kući kasno u srijedu, gdje je ugostio japanskog premijera, Fuima Kishidu.

"Kao što sam rekao premijeru [izraelskom Benjaminu] Netanyahuu, naša predanost sigurnosti Izraela protiv ovih prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika je nepokolebljiva - dopustite mi da to ponovim: nepokolebljiva", rekao je Biden.

XS
SM
MD
LG