Dostupni linkovi

Blinken razgovarao s Lavrovom o razmjeni zarobljenika


Američki državni sekretar Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je održao telefonski razgovor sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, te da je vršio pritisak na Kremlj da prihvati 'značajan prijedlog' koji je Washington iznio kako bi se osigurali oslobađanje dva američka državljanina zatočena u Rusiji.

U prvom razgovoru ovog tipa od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, prema transkriptu razgovora, dvije su strane nastojale ostati pri svojim postojećim stavovima.

"Imali smo iskren i direktan razgovor", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u State Departmentu.

"Pritisnuo sam Kremlj da prihvati značajan prijedlog koji smo iznijeli o oslobađanju Paula Whelana i Brittney Griner", rekao je.

Lavrov je predložio Blinkenu da se dvije strane vrate tihoj diplomaciji po pitanju razmjene zarobljenika.

"Što se tiče moguće razmjene zatvorenih ruskih i američkih državljana, ruska strana snažno predlaže povratak praksi da se to rješava na profesionalan način i korištenje 'tihe diplomatije' umjesto navođenja spekulativnih informacija", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sjedinjene Države su ove sedmice objavile da su prije nekoliko sedmica ponudile da osiguraju oslobađanje WNBA zvijezde Brittney Griner i bivšeg američkog marinca Paula Whelana iz Rusije, ali nisu otkrile što nude.

Izvor upoznat sa situacijom rekao je da je Washington spreman razmijeniti ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta, koji služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u Sjedinjenim Državama, kao dio dogovora.

Porodice Amerikanaca pritvorenih u inostranstvu, povećavaju pritisak na američkog predsjednika Joea Bidena. Posljednji slučaj uključuje osvajačicu dvostruke zlatne olimpijske medalje Griner, koja je uhapšena pod optužbama za drogu na aerodromu u Moskvi 17. februara i mogla bi dobiti do 10 godina zatvora.

Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da se razgovori o razmjeni zatvorenika vode od samita u Ženevi prošle godine na kojem su se predsjednik Vladimir Putin i Biden složili imenovati dužnosnike koji će razmotriti to pitanje.

Blinken je također naglasio Lavrovu da svijet očekuje da će Rusija ispuniti svoje obveze prema sporazumu s Ukrajinom postignutom u Turskoj o ponovnom otvaranju izvoza žitarica i gnojiva koji je bio blokiran ratom, što produbljuje svjetsku krizu hrane.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Lavrov je rekao Blinkenu da su američke sankcije zakomplikovale globalnu situaciju s hranom.

Blinken je također upozorio Lavrova protiv nastavka planova za daljnju aneksiju dijelova Ukrajine.

"Svijet neće priznati aneksije. Nametnut ćemo dodatne značajne troškove Rusiji ako krene naprijed sa svojim planovima", rekao je.

Lavrov je rekao da će Rusija ispuniti ciljeve svoje 'specijalne vojne operacije' u Ukrajini, što je termin koji Moskva koristi za invaziju na Ukrajinu, za koju kaže da se provodi u samoobrani. Ukrajina i njezini saveznici kažu da je ruski napad u potpunosti ničim izazvan.

Lavrov je također rekao Blinkenu da 'kontinuirano upumpavanje oružja SAD-a i NATO-a u oružane snage Ukrajine... samo produžava agoniju režima u Kijevu produžujući sukob i umnažajući žrtve', navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusija je 24. februara započela invaziju na Ukrajinu. Od tada je ubijeno na hiljade civila, milioni ljudi su izbjegli iz zemlje, a gradovi su srušeni. Sjedinjene Države, Evropska unija i brojne druge zemlje uvele su sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG