Dostupni linkovi

Blinken pred Kongresom: 'Bilo je vrijeme da se završi najduži američki rat'


Američki državni sekretar Antony Blinken tokom saslušanja u Odboru za vanjske odnose Senata na kojem raspravljaju o američkom povlačenju iz Afganistana, 14. septembar
Američki državni sekretar Antony Blinken tokom saslušanja u Odboru za vanjske odnose Senata na kojem raspravljaju o američkom povlačenju iz Afganistana, 14. septembar

Američki državni sekretar Antony Blinken ponovio je drugog dana svjedočenja o povlačenju iz Afganistana pred odborom Senata kako je “bilo vrijeme da se završi najduži američki rat”.

Blinken već dva dana za redom svjedoči pred Odborom za vanjske odnose Senata gdje se suočava sa kritikama. Vodeće demokrate i republikanci iz Odbora dali su oštre osvrte na povlačenje Sjedinjenih Država iz najdužeg rata ikada, pri čemu je demokrata Bob Menendez rekao da je “bio očigledno i fatalno pogrešan.”

James Risch republikanac iz savezne države Idaho ponovio je komentare nazvavši povlačenje “tužnim neuspjehom.”

Blinken je branio pristup evakuaciji kojeg je zauzela administracija predsjednika Joe Bidena, rekavši da je tokom procesa bio u “stalnom kontaktu” sa saveznicima.

Također je iznio korake koje administracija nastavlja poduzimati kako bi neutralizirala terorističke prijetnje koje bi mogle doći iz regije sada kada nema američkih vojnika.

Rekao je su SAD posvećene izvlačenju Amerikanaca i Afganistanaca koji žele da napuste Afganistan. Dan ranije rekao je da se u ovoj zemlji nalazi oko 100 američkih državljana i “nekoliko hiljada” osoba koje imaju zelenu kartu.

U uvodnom obraćanju Blinken je branio povlačenje SAD-a rekavši da je administracija uradila najbolje što je mogla pod izuzetno teškim i haotičnim okolnostima.

“Evakuacije je bila izvanredan napor - pod najteže zamislivim uslovima - naših diplomata, vojske i obavještajnih djelatnika”, rekao je Blinken.

Od kada su talibani zauzeli Kabul 15. avgusta i preuzeli vlast u zemlji, Sjedinjene Države uz pmoć savezničkih zemalja uspjele su evakuisati više od 123.000 osoba iz Afganistana.

Također je rekao da je Bidenova administracija bila fokusirana na sigurnost Amerikanaca i da su prije povlačenja stalno procjenjivali koliko bi afganistanska vlada koju podržava zapad mogla da preživi.

Tokom izlaganja Blinken je također kritikovao Trumpovu administraciju zbog mirovnog sporazuma sa talibanima iz februara 2020. za kojeg je rekao da je svezao Bidenu ruke, kao i brz i neočekivan kolaps afganistanske vlade i sigurnosnih snaga koji je doveo do preuzimanja talibana 15. avgusta.

“Čak ni najpesimističnije procjene nisu predvidile da će vlada u Kabulu da se sruši dok američke snage ostanu. Bili smo fokusirani na to šta će se desiti nakon što se Sjedinjene Države povuku, od septembra pa nadalje”, rekao je Blinken Odboru.

Tokom dvadeset godina rata u Afganistanu živote je izgubilo najmanje 66.000 afganistanskih vojnika. Ubijeno je i više od 48.000 civila, a najmanje 75.000 osoba je ranjeno, navodi Specijalni generalni inspektor za obnovu Afganistana (SIGAR) uz pojašnjenje su obje brojke vjerovatno potcjenjene.

U 20 godina rata živote će izgubiti 2.455 američkih vojnika, 1.144 pripadnika saveznih zemalja.

Sjedinjene Države su zvanično, nakon 20 godina prisustva, 31. avgusta završile povlačenje svoje vojske iz Afganistana.

XS
SM
MD
LG