Dostupni linkovi

Blinken o novom oružju za Ukrajinu: Razmotrićemo zahtev Kijeva


Blinken: Principi na ulogu u Ukrajini imaju mnogo šire posledice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00

Blinken: Principi na ulogu u Ukrajini imaju mnogo šire posledice

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony) rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da SAD žele stabilne i predvidive odnose s Rusijom, ali da budno paze na njene postupke prema Ukrajini i da će razmotriti svaku razumu opciju da spreče ili odgovore na moguću rusku agresiju na njenog zapadnog suseda.

Blinken je za ukrajinski servis RSE-a rekao da Vašington blisko sarađuje s Kijevom kako bi obezbedio da Ukrajina ima sredstva da brani svoj narod i teritoriju, kao i da se u Vašingtonu "aktivno razmišlja" koja bi dodatna vojna pomoć bila korisna Ukrajini.

Državni sekretar SAD je odbacio koncept "sfere uticaja" prema kojem jedna zemlja drugoj može nametnuti svoju volju i rekao da su zbog ruske agresije prema Ukrajini pored prava ukrajinskog naroda, suvereniteta i integriteta dovedeni u pitanje širi principi čije kršenje može dovesti do raspada međunarodnog sistema.

RSE: U aprilu smo videli jačanje ruskih trupa blizu granice s Ukrajinom i anektiranog Krima. Rusija je to nazvala "brze provere". Koje lekcije su SAD naučile od ovih "brzih provera"?

Blinken: Mislim da je prva lekcija apsolutna potreba da se ostane krajnje oprezan zbog mogućnosti nepromišljenih akcija, agresije Rusije usmerene na Ukrajinu. Vi ste u pravu. To je bilo najveće koncentrisanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici od 2014. Od prve invazije Rusije. Zato smo veoma fokusirani na to, kao i mnoge druge zemlje koje su izrazile ne samo zabrinutost već i solidarnost s Ukrajinom ustajući protiv tih akcija. Videli ste da su neke snage povučene, ali mnoge su ostale. Neka teška oprema je povučena, ali je još mnoge ostalo. I Rusija ima kapacitet da u prilično kratkom roku preduzme dalje agresivne akcije. Tako da smo veoma oprezni povodom toga. Pratimo veoma pažljivo i takođe da osiguramo da pomognemo Ukrajini da ima sredstva da se brani, da brani svoj suverenitet, da brani svoju teritoriju.

RSE: Nedavno rusko gomilanje trupa postavilo je pitanje u ukrajinskom društvu kakvu podršku Ukrajina može da očekuje od svojih partnera u slučaju ruske invazije. Šta bi SAD uradile u takvoj situaciji?

Blinken: Najvažnije što se može uraditi, i što radimo, jeste da osiguramo da se to ne dogodi, da Rusija ne napravi veoma nesrećnu odluku da krene u bilo kakvu dalju agresiju, nepromišljene akcije protiv Ukrajine. To je upravo razlog zašto smo digli glas veoma jasno kada smo videli to koncentrisanje snaga, zato blisko sarađujemo sa svim našim glavnim partnerima, uključujući NATO i Evropsku uniju, tako da su svi fokusirani na to. I jasno smo stavili do znanja Moskvi da pratimo i posmatramo veoma pažljivo, i da ako bi neka akcija bile preduzeta to neće proći bez posledica. Istovremeno veoma blisko sarađujemo s partnerima u Ukrajini, kao što sam rekao, da obezbedimo da imaju sredstva neophodna da brane Ukrajinu, da brane njenu teritoriju, da brane njen narod.

Ukrajinski predsednik Volodimir zelenski i američki državni sekretar Antoni Blinken u Kijevu 6. maja
Ukrajinski predsednik Volodimir zelenski i američki državni sekretar Antoni Blinken u Kijevu 6. maja

RSE: Prema nedavnim izjavama visokih ukrajinskih političara, Ukrajina će tražiti sistem vazdušne odbrane i antisnajpersku tehnologiju i da SAD treba da postave "patriot" rakete u Ukrajinu. Da li SAD razmatraju nešto od toga?

Blinken: Naravno, razmotrićemo svaki zahtev. Glavni partner Ukrajine je ovde Pentagon, naše Ministarstvo odbrane. Sada razmatramo koja bi dodatna pomoć pored veoma značajne postojeće pomoći koju smo pružili, uključujući opremu, bila korisna Ukrajini sada. O tome se veoma aktivno razmišlja.

RSE: Uzimajući u obzir činjenicu da pretnja još postoji, i vi ste to spomenuli, da su ruske trupe pored Krima i blizu ukrajinske granice, da li sad razmatraju opciju da isključe Rusiju iz SWIFT sistema plaćanja?

Blinken: Ne želim da ulazim u hipotetička pitanja šta bismo mogli uraditi u budućnosti. Dozvolite mi samo da kažem, prosto kad je reč o pokušaju odvraćanja agresije ili odgovora, mi ćemo razmotriti svaku razumu opciju zato što smo, kao što sam rekao, jasno stavili do znanja da će biti posledica u različitim oblastima. Ali dozvolite mi da kažem ovo, zato što je važno. Više bismo voleli stabilniji, predvidiviji odnos s Rusijom i zapravo je predsednik Bajden (Joe Biden) to stavio do znanja predsedniku (Vladimiru) Putinu. Ali isto tako je važno, i bili smo veoma jasni u tom pogledu.

Ako Rusija nastavi da nepromišljene ili agresivne akcije, bilo da je reč o Ukrajini ili negde drugde gde su dovedeni u pitanje naši interesi ili interesi naših partnera, odgovorićemo, ne u svrhu eskaliranja, ne u svrhu traženja sukoba, već zato što takva vrsta akcija ne može proći bez odgovora. Ne mogu proći nekažnjeno. I zato mislim, veoma je jasno da će biti posledica. Ali, iskreno se nadam da Rusija razume da mi više želimo stabilniji, predvidiviji odnos, ali to je na kraju na Rusiji, njenom delovanju ili nedelovanju.

RSE: Ruski predsednik Vladimir Putin je u svom nedavnom obraćanju upozorio Zapad da ne prelazi ruske crvene linije. Da li SAD imaju neke crvene linije prema Rusiji?

Blinken: Mi ne govorimo o crvenim linijama. Jasno je sledeće i to ide unazad do 2014. na mnogo načina. Dve stvari su na ulogu kad je reč o ruskoj agresiji prema Ukrajini. Prvo i najvažnije na ulogu su prava ukrajinskog naroda i njihov suverenitet, integritet njihove teritorije, njihova demokratija, ali su takođe na ulogu veoma važni veći principi koji imaju posledice mimo Ukrajine. Ti principi uključuju ideju sfere uticaja što je koncept koji je trebalo da bude penzionisan posle Drugog svetskog rata. Mi ne prihvatimo princip sfera uticaja. Princip da neka zemlja ne može prosto silom da promeni granice demokratskog suseda. Princip da neka zemlja nema pravo da kaže drugoj kakvu bi politiku trebalo da vodi, s kim može da se udružuje. Ti principima su ovde u Ukrajini dovedeni u pitanje ruskim akcijama.

Oni su takođe relevantni u mnogim drugim delovima sveta i ako dozvolimo da ti principi budu nekažnjeno prekršeni, onda će to poslati poruku ne samo Rusiji, poslaće poruku u drugim delovima sveta da pravila nisu važan, da zemlje mogu da se ponašaju kako žele, da sila određuje šta je ispravno. To je recept za raspad međunarodnog sistema. To je recept ne za saradnju već za sukob. To je veoma loš recept za koji smo odlučni da mu se suprotstavimo.

RSE: Mi RSE smo takođe pod pritiskom u Rusiji i naš biro u Moskvi je na ivici da bude zatvoren zbog zakona o stranim agentima. Vi ste lično nedavno izrazili zabrinutost zbog toga. Kakve su šanse da se utiče na tu situaciju?

Blinken: Upravo smo imali Svetski dan slobode medija. Proveli smo neko vreme razgovarajući s novinarima širom sveta koji rade u zemljama u kojima su pod pretnjom, gde su prava za bezbedno bavljenje novinarstvom otvoreno osporena, u mnogim zemljama, nažalost. Videli smo to u Rusiji i videli smo to direktno prema Radiju Slobodna Evropa. I mogu vam reći da SAD stoje snažno uz nezavisno novinarstvo. To je osnova svakog demokratskog sistema, da se traži odgovornost lidera, da se informišu ljudi, informišu građani. To je veoma, veoma osnovno. I mislim da zemlje koje to ne rade, koje uskraćuju slobodu medijima, to su zemlje koje nemaju puno pouzdanja u sebe i svoje sisteme. Čega se plaše? informisanja ljudi? Traženja odgovornosti lidera? Svaki put kada se ugroze sloboda novinara i medija mi ćemo stati uz novinare i njihove slobode. I uzgred, ja ponekad dobijam izveštaje, komentare i članke koje možda ne cenim, ali ću uraditi sve što mogu da stanem za pravo novinara da rade svoj posao zato što je posao koji vi radite duboko značajan za živote naših građana.

RSE: Više od sto ukrajinskih građana je sada u zatvoru u Rusiji. Većinu njih Ukrajina smatra ruskim političkim zatvorenicima. Većina je s Krima. Juče se jedan od njih, Oleksij Besarabov, obratio lično vama. On je tražio da SAD utiču na proces oslobađanja ukrajinskih političkih zatvorenika u Rusiji. Mogu li SAD da to učine?

Blinken: Generalno, mi smo veoma zabrinuti zbog prakse nekih vlada da arbitrarno pritvaraju građane drugih zemalja, drže ih kao taoce ili imaju političke zatvorenike. To je nešto na čemu radimo s mnogim drugim zemljama širom sveta da se zajedno snažno usprotivimo. Istovremeno, ako imamo mogućnosti da se angažujemo kod druge vlade koja drži ljude nelegalno, svakako ćemo to učiniti. Tako da ako bude prilike, mi ćemo je iskoristiti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG