Dostupni linkovi

Bler: Kosovo treba da ojača


Toni Bler
Kosovo je danas činjenica, iako pojedine zemlje to polako shvataju, ono jeste činjenica i ne vidim da se ona može promeniti, izjavio je u ponedeljak u Prištini bivši britanski premijer Toni Bler.

On je istakao da je Kosovo od završetka rata postiglo napredak u mnogim oblastima, ali i naglasio da još uvek postoje izazovi koji su povezani sa procesom izgradnje države.

Bler, koji se na Kosovu smatra herojem, bio jedan od glavnih pristalica intervencije NATO-a 1999. godine.

On je istakao da se nezavisnost Kosova ne može promeniti, te da je važan ekonomski razvoj i vladavina prava kako bi zemlja ojačala.

“Ono što je veoma važno za Kosovo jeste da ono samo treba da donosi odluke koje može, kako bi zemlja bila u što boljoj poziciji, bilo da se radi o ekonomiji, vladavini prava, interakciji sa Evropom, a mislim da to radite. Međutim, što snažnije izgradite zemlju unutar, to ćete biti više primetni vani. To je lekcija i evropske politike”, poručio je Bler.

Bler je izrazio uverenje da bez obzira na probleme sa kojima se EU suočava, unutar Unije postoji velika želja za integracijem stabilnog Balkana. On je dodao da će to zavisiti od ekonomskog rasta i dobrog upravljanja političkih institucija. Bivši britanski diplomata je takođe istakao da nejedinstven stav EU o Kosovu predstavlja prepreku za jedan zajednički pristup evropskih politika prema zvaničnoj Prištini.

Ponosan na narod Kosova

On se takođe osvrnuo i na problem severa Kosova, poručujući da je važno da zemlja uradi sve ono što je u njenoj moći.

"Problem severa je jasan, ali rešenje ovog problema ne zavisi sasvim od vas. Ali moj savet je - uradite sve ono što je u vašoj mogućnosti. Deo rešavanja ovog problema zavisi i od toga šta ostali rade, ali na kraju, što je zemlja jača, to je lakše da se to pitanje reši", poručio je Bler.

Bler je tokom predavanja pred kosovskim zvaničnicima i međunarodnim predstavnicima na temu “Vera i globalizacija u modernom svetu” kazao da jednu stvar koju je naučio poslednjih nekoliko godina jeste da način na koji svet danas funkcioniše je taj da se on menja veoma brzo, kao i da je prednost takvog funkcionisanja da zemlja, ukoliko je na ispravnoj poziciji, ima velike mogućnosti da ostvari brz napredak.

“Jako sam ponosan na vas, na narod Kosova, zato što ste bili jaki kroz mnoga teška vremena i poručujem vam da ta vaša posvećenost koja vam je pomogla da prebrodite prošlost, je ista ta koja će vam pomoći da oblikujete svoju budućnost”, poručio je Bler.
XS
SM
MD
LG