Dostupni linkovi

Navodni ubica održao konferenciju za novinare


Naim Blaca
Naim Blaca
Čovek koji se predstavlja kao bivši pripadnik Informativne službe Kosova (SHIK), Naim Blaca, juče je pred Skupštinom Kosova održao konferenciju za novinare u Prištini i ustvrdio da je učestvovao u 17 slučajeva ubistava, planiranja atentata i pretnji koje je prema njegovim rečima izvršio SHIK.

On je izjavio da je lično izvršio politička ubistva po nalogu visokih zvaničnika vladajuće Demokratske partije.

TV stanice sa nacionalnom frekvencijom su sinoć emitovale ranije snimljenu izjavu Blace o ubistvima koja je navodno sa drugim pripadnicima SHIK-a izvršio od 1999. godine do kraja 2006. godine.

On je u tom video zapisu, a tokom dana i na konferenciji za novinare, rekao da je reč o 17 slučajeva ubistava, pokušaja ubistava i pretnji u kojima je učestvovao kao pripadnik SHIK-a.

U video zapisu je priznao da je izvršilac zločina nad nekadašnji pripadnikom Službe bezbednosti Ibušom Klokočijem.

Blaca je izjavio da je njegov glavni nalogodavac bio ministar odbrane u Privremenoj vladi Kosova, sada visoki zvaničnik DPK Azem Sulja, poslanik i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova Džavit Haliti, zamenik ministra unutrašnjih poslova Fatmir Dželili i drugi visoki funkcioneri DPK.

Sva lica pomenuta u izjavama Blace su sinoć za prištinske medije kategorički odbili da poznaju Blacu i ocenili da se radi o smišljenom plasiranju neistina pred drugi krug izbora za predsednike opština na Kosovu i pred početak rasprave o legalnosti proglašavanja nezvaisnosti Kosova pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Blaca je naveo da su "meta bili politički protivnici te partije, uglavnom visoki funkcioneri Demokratskog Saveza Kosova (DSK)".

Kao ljude koje je trebalo likvidirati Blaca je pomenuo poslanike Demokratskog saveza Dardanije Adema Salihua i Ganija Gecija, zatim poslanika DSK, Agima Veliu i druge, kao i pretnje koje su upućene jednom svedoku u procesu pred Haškim tribunalom.

DPK je odbacila optužbe Blace.

Policija Kosova je saopštila da nije preduzela nikakve mere i da čeka nalog tužilaštva u vezi sa Blacinim optužbama.

"Istragu o slučaju vodi tužilaštvo Euleksa i mi čekamo nalog za delovanje",
rekao je portparol policije Baki Kelani, a portparol Euleksa Kristof Lamfalusi juče je kazao da je tužilaštvo Euleksa pre mesec dana započelo istragu.
XS
SM
MD
LG