Dostupni linkovi

Bjeloruski 'željeznički gerilac' osuđen na 15 godina zatvora


Kanavalau je jedan od procijenjenih 60 aktivista koji su uhićeni zbog navodne umiješanosti u oštećivanje željeznica kako bi spriječili napredak ruskih trupa i oružja koje je krenulo u Ukrajinu u sklopu invazije Moskve.

Sud u gradu Vitsebsku, na istoku Bjelorusije, osudio je Syarheya Kanavalaua na 15 godina zatvora, tereteći ga da je oštetio željeznicu kako bi omeo snabdijevanje oružjem ruskih trupa u Ukrajini.

Sud je Kanavalaua 16. septembra proglasio krivim za pripremu i provođenje terorističkog čina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bjelorusije saopćilo je da ranije da je Kanavalau, koji je radio u sigurnosnoj jedinici željeznica u Vitsebsku, osumnjičen da je planirao oštetiti sistem za sigurnost željezničkog prometa.

Kanavalau, kojeg su organizacije za ljudska prava u Bjelorusiji proglasile političkim zatvorenikom, jedna je od 60 aktivista, koliko ih je, prema procjenama, uhapšeno zbog navodne umiješanosti u oštećivanje željeznica kako bi zaustavili napredak ruskih trupa i oružja prema Ukrajini.

Ostali slučajevi još se istražuju. Kampanju poznatu kao "željeznički rat" pokrenula je u Bjelorusiji grupa BYPOL. Oni koji su sudjelovali u kampanji dobili su nadimak "željeznički gerilci".

Bjelorusija nije direktan učesnik u ratu u Ukrajini, ali je pružila logističku podršku ruskoj invaziji, dopuštajući snagama Rusije da uđu u Ukrajinu preko bjeloruskog teritorija.

Zapadne zemlje odgovorile su sankcijama Bjelorusiji, sve većim popisom financijskih restrikcija.

XS
SM
MD
LG