Dostupni linkovi

Bjelorusija u znak odmazde zabranjuje uvoz hrane iz EU i SAD


Tržnica u Minsku (arhivska fotografija)

Bjelorusija planira da od 1. januara 2022. zabrani uvoz mnogih vrsta prehrambenih proizvoda iz Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država, ali i drugih zemalja, u znak odmazde zbog sankcija protiv zvaničnog Minska.

Vlasti u Bjelorusiji su 7. decembra saopštile da će biti zabranjen uvoz iz EU, SAD, Kanade, Velike Britanije, Norveške, Albanije, Islanda, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Mjere će biti na snazi šest mjeseci, a tiču se proizvoda kao što su meso, mliječni proizvodi, voće, povrće i kuhinjska so.

Hrana za bebe i prehrambeni suplementi će i dalje moći nesmetano da stižu u Bjelorusiju.

Bjeloruska vlada navodi da su nove zabrane moguće, u slučaju da dođe do novih zapadnih sankcija.

Podgorica se priključuje sankcijama EU protiv Bjelorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Crna Gora je jedna od zemalja na spisku, koja nije članica EU, na koju se odnose mjere zabrane.

Crna Gora je u protekle četiri godine godine u Bjelorusiju izvezla robu u vrijednosti oko pola miliona eura, ali je riječ uglavnom o bijeloj tehnici, na koju se aktuelna zabrana ne odnosi.

Od januara 2017. do oktobra 2021. je izvezeno oko 537,000 eura električnih mašina i njihove opreme, podaci su Uprave za statistiku Crne Gore.

Na sajtu crnogorske Vlade se navodi da su crnogorsko-bjeloruski odnosi prijateljski i bez otvorenih pitanja. Nakon obnove nezavisnost 2006.godine, Bjelorusija je priznala Crnu Goru kao suverenu državu, a diplomatski odnosi su uspostavljeni u avgustu te godine.

Državljani Bjelorusije mogu boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom putnom ispravom. Tokom 2019. godine je Crnu Goru posjetilo 20,5 hiljada turista iz Bjelorusije.

SAD i njihovi saveznici, uključujući Evropsku uniju, uveli su 2. decembra sankcije protiv desetina pojedinaca i entiteta u Bjelorusiji, u koordinisanom potezu da pojačaju kaznene mjere protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegove vlade.

Najnovija runda sankcija ima za cilj da značajno poveća pritisak na Lukašenka, koji je optužen da je namjestio predsjedničke izbore prošle godine da bi ostao na vlasti, naredio masovni obračun protiv opozicije i nedavno poslao migrante na granicu istočnoevropske nacije sa EU u nastojanje da izazovu krizu unutar nje.

Bjelorusija poriče da preusmjerava migrante, većinom sa Bliskog istoka, na granicu te države sa Poljskom, Litvanijom i Letonijom.

XS
SM
MD
LG