Dostupni linkovi

Šef diplomatije kaže da ruske trupe napuštaju Bjelorusiju kad vježbe završe


Bjeloruski ministar inostranih poslova Ulazdimer Makej (lijevo) sa Sergejem Lavrovim, ruskim ministrom inostranih poslova u Moskvi, 18. juni 2021.

Ministar inostranih poslova Bjelorusije Uladzimer Makej je rekao da će se ruske trupe potpuno povući sa njihove teritorije nakon zaključenja sedmice zajedničkih vojnih vježbi koje su izazvale strahove da Moskva možda planira invaziju na susjednu Ukrajinu.

"Ni jedan ruski vojnik, ni jedan komad vojne opreme, neće ostati. Ministar odbrane Bjelorusije je ovo izjavio, bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko je ovo izjavio a bjeloruske delegacije su to izjavljivale tokom različitih dešavanja održanih pod okriljem OSCE-a", rekao je Makej na konferenciji za medije u Minsku 16. februara.

Bjelorusija graniči sa dva istočna ogranka NATO saveza i Ukrajinom.

Vojna vježba koja je uključivala 30.000 ruskih trupa, izazvala je zabrinutost na Zapadu u vezi istinskih intencija Kremlja s obzirom da je gomilanje trupa poraslo na 130.000 vojnika i vojne opreme u područjima pored granice sa Ukrajinom.

Bjeloruski autoritarni vođa Lukašenko rekao je 14. februara da će održati razgovore sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom narenih dana kako bi se odlučilo "kada, pod kojim uslovima i u koje vrijeme" će ruske trupe početi s povlačenjem iz Bjelorusije nakon što vojna vježba bude gotova 20. februara.

Gomilanje vojske i vojne opreme na granicama Ukrajine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Dio trupa u ruskim vojnim okruzima u susjedstvu Ukrajine vraća se u svoje baze nakon završetka vježbi, izvijestilo je u utorak, 15. februara i rusko ministarstvo odbrane, što je potez koji bi mogao deeskalirati tenzije između Moskve i Zapada.

Ruska novinska agencija Interfax citirala je ministarstvo rekavši da, iako se nastavljaju velike vježbe širom zemlje, neke jedinice južne i zapadne vojne oblasti završile su svoje vježbe i počele da se vraćaju u bazu, kako prenosi agencija Reuters.

Videosnimak koji je dostavilo rusko ministarstvo odbrane i objavila novinska agencija RIA pokazuje da se neki tenkovi i druga oklopna vozila ukrcavaju na željezničke vagone.

Ukrajinski ministar inostranih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da Rusija mora da povuče sve svoje preostale snage sa zajedničke granice.

"Ne vjeruj onome što čuješ, vjeruj onome što vidiš. Kad vidimo povlačenje, vjerovaćemo u deeskalaciju", rekao je novinarima nakon vijesti da se neke ruske trupe vraćaju u svoje baze.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kazao je novinarima u Beiselu da "do sada nismo vidjeli nikakvu deeskalaciju od strane Rusije na granicama s Ukrajinom".

XS
SM
MD
LG