Dostupni linkovi

Šef Ryanaira upozorio na ‘politizaciju’ vazdušnog prostora


Michael O'Leary, izvršni direktor Ryanaira
Michael O'Leary, izvršni direktor Ryanaira

Izvršni direktor Ryanaira kaže da se protivi dugotrajnoj zabrani letova iznad Bjelorusije, upozoravajući da je opasno politizovati vazdušni prostor zemlje.

Michael O'Leary rekao je da je prisilno slijetanje leta Ryanaira 23. maja u Minsku izvedeno pod lažnim navodima u "očito smišljeno kršenje svih međunarodnih vazduhoplovnih pravila".

Međutim, ustvrdio je da je međunarodni odgovor - zaustavljanje letova iznad Bjelorusije nije dugoročno održiv, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

O’Leary je svjedočio govoreći o preusmjeravanju ljeta ove aviokompanije sa linije od Atine do Vilnusa pred Odborom za transport britanskog parlamenta 15. juna.

Nakon slijetanja u Minsku vlasti su privele dva putnika – bjeloruskog opoziciong blogera Ramana Patraseviča i Ruskinju Sofiu Sapega – što je izazvalo međunarodno negodovanje.

Bjeloruska kontrola aviosaobraćaja je rekla Ryanairu da preusmjeri let navodeći da postoji prijetnja od bombe u avionu koja se ispostavila kao lažna. Bjeloruski vojni avion je bio u pratnji putničkog aviona.

Britanija i Evropska unija odgovorile su rekavši aviokompanijama da izbjegavaju bjeloruski vazdušni prostor i zabraniile letove vodećeg avio-prijevoznika Belavia.

"To nije u našim dugoročnim interesima, u interesu industrije, niti u najboljem interesu naših putnika", rekao je O'Leary Odboru, napominjući da letovi između Velike Britanije i Azije, na primjer, sada moraju letovima da zaobilaze Bjelorusiju.

"To je vrlo opasno područje na kojem se nalazimo, ako ćemo početi politizovati preletanja i prava letenja nad bilo kojom državom", dodao je O'Leary.

Izvršni direktor Uprave za civilno vazduhoplovstvo Velike Britanije, Richard Moriarty, rekao je da se slaže s O'Learyjem o potrebi povratka na ono što je "protokol preleta civilnog vazduhoplovstva".

"Ako je slučaj da je ovo bila prisilna diverzija pod izgovorom, taj događaj je izuzetak u posljednjih 70 godina," rekao je Moriarty.

Bjeloruski ambasador u Londonu Maksim Jermalovič odbio je poziv da svjedoči pred Odborom.

Ali u izjavi je kritikovao britansku odluku da suspenduje operativnu dozvolu Belavije, rekavši da je to otišlo "daleko iznad duha saradnje".

Preusmjeravanje leta Ryanaira trenutno istražuje UN-ova Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO), koja bi trebala izdati izvještaj u narednim sedmicama.

Pratasevič (26) bio je ključni administrator telegramskog kanala Nexta-Live, koji je izvještavao o masovnim protestima osuđujući službene rezultate bjeloruskih predsjedničkih izbora prošlog avgusta, kojima je autoritarnom vladaru Aleksandru Lukašenku dodijeljen šesti predsjednički mandat.

Nekoliko novinara napustilo je konferencije za medije u Minsku u znak protesta zbog toga što je Raman Pratasevič bio pod navodim prisilom.

Opozicija kaže da su glasovi bili namješteni i da je liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja pobijedila.

Tihanoskaja se takođe obratila britanskim zakonodavcima 15. juna, pozivajući ih da nametnu strože sankcije Lukašenku.

Odboru za vanjske poslove je rekla da je sada vrijeme "kada bi se svi trebali ujediniti i izvršiti veći pritisak na ovaj režim. Moramo iskoristiti ovaj trenutak".

Iznoseći molbu sličnu onoj koju je iznijela prošle sedmice pred američkim zakonodavcima, Tihanoskaja je pozvala na nove sankcije protiv bjeloruskih državnih preduzeća koja "podržavaju režim" i protiv pojedinačnih "biznismena i oligarha" i predložila ciljanje bjeloruskog državnog duga.

Tihanoskaja je takođe zatražila od Velike Britanije da pomogne u provođenju demokratskih izbora u bivšoj sovjetskoj republici i sugerisala je da bi Velika Britanija mogla da pokrene preliminarnu raspravu nameđunarodnoj političkoj konferenciji na visokom nivou o rješavanju krize na koju bi pozvali predstavnike Rusije i bjeloruskog režima.

XS
SM
MD
LG