Dostupni linkovi

Evropski parlament pozvao na stroge ekonomske sankcije za bjeloruski režim


Zgrada Evropskog parlamenta u Strasbourgu

Evropski parlament pozvao je na opsežne ekonomske sankcije i niz drugih mjera protiv Bjelorusije kao odgovor na rastuću represiju i prisilno prizemljenje aviona koji je letio između dvije EU prijestonice kako bi se uhapsio opozicioni aktivista Raman Pratasevič.

Ekonomske sankcije trebale bi biti usmjerene na bjeloruske državne kompanije u prerađivačkoj industriji nafte, kalija, čelika i drvno-prerađivačkoj industriji, rekli su zakonodavci EU u neobvezujućoj rezoluciji 10. juna, preosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Saradnja i finansiranje bjeloruskih državnih banaka trebalo bi zaustaviti, a takođe bi trebalo razmotriti i suspenziju Bjelorusije iz međunarodnog bankarskog sistema SWIFT, rekao je Evropski parlament.

Evropska unija (EU) uvela je tri kruga sankcija protiv Bjelorusije, primjenjujući zamrzavanje imovine i zabranu izdavanja viza za 88 pojedinaca i sedam entiteta, uključujući i autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka.

Čak i prije nego što je Lukašenko let komapanije Ryanair prisilno preusmjerio u Minsk 23. maja, blok je radio na četvrtom krugu ciljanih sankcija visokim bjeloruskim zvaničnicima zbog izborne prevare na predsjedničkim izborima u avgustu 2020. i naknadnih kršenja ljudskih prava.

U rezoluciji se navodi da se režim u Bjelorusiji smatra "nelegitimnim, ilegalnim i kriminalnim".

Preusmjeravanje aviona izazvalo je novu urgentnost za rješavanje Lukaševog ponašanja, za koje rezolucija navodi da je postalo prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti.

"Otmica" i prisilno slijetanje leta Ryanaira u Minsk i zadržavanje Prataseviča i njegove djevojke bio je "stravičan čin" kojim se krši međunarodno pravo i predstavlja "čin državnog terorizma", rekli su zakonodavci EU.

Ranije ove sedmice, šef EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je zastupnicima u Evropskom parlamentu da će blok vjerovatno usvojiti ekonomske sankcije za Bjelorusiju kasnije u junu, kada se ministri vanjskih poslova EU sastanu kako bi utvrdili detalje.

Ubrzo nakon što je avion preusmjeren, EU lideri su pozvali na ciljanje ekonomske sankcije.

EU je takođe zabranila bjeloruskim prevoznicima korištelje aerodroma Unije.

Sjedinjene Države koordiniraju odgovor sa evropskim saveznicima i očekuje se da će na samitu G7 biti govora o situaciji u Bjelorusiji.

XS
SM
MD
LG