Dostupni linkovi

Policija u Minsku pretražila kancelarije Radija Slobodna Evropa


Kombi sa bjeloruskim sigurnosnim službenicima ispred redakcije RSE/RL u Minsku 16. jula
Kombi sa bjeloruskim sigurnosnim službenicima ispred redakcije RSE/RL u Minsku 16. jula

Sigurnosne snage pretresle su kancelarije i kuće nekoliko nezavisnih novinara širom Bjelorusije, uključujući prostorije Radija Slobodna Evropa (RSE/RL) u Minsku. Svjedoci kažu kako su policajci 16. jula provalili u kancelarije redakcije RSE/RL u Minsku u sklopu niza pretresa usmjerenih ka medijima.

Pretrage su uslijedile dva dana nakon što su pripadnici vlasti pretražili kancelarije desetine organizacija za zaštitu ljudskih prava nakon što je šef Ujedinjenih nacija za ljudska prava rekao da su nedavni potezi bjeloruskih vlasti “potpuno neprihvatljivi.”

“Ponovo, masovni napadi sigurnosnih snaga na novinare širom zemlje,” napisali su u izjavi iz Bjeloruskog udruženja novinara. Oni su također izlistali i da je počinjeno 19 različitih pretraga na novinare i njihove porodice.

Pretraženi su i domovi dopisnika RSE/RL-a Aleh Hruzdzilovicha i Valyantsin Zhdanka. Hruzdzilovich i bivša dopisnica RFE/RL-a Ina Studzinskaya, čija je akreditacija poništena u oktobru, su privedeni.

Bjeloruske vlasti zatražile su zatvaranje nedržavnih, kritičarskih medija kao i organizacija za zaštitu ljudskih prava nakon masovnih protesta iz avgusta prošle godine potaknutih predsjedničkim izborima za koje opozicija tvrdi da su namješteni.

Opozicija kao i zapad smatraju da je pobijedila Svetlana Tihanovskaja koja je nakon izbora napustila zemlju zbog sigurnosnih razloga.

Novinarsko udruženje je sopštilo da su 15. jula dobili obavijest da imaju jedan dan kako bi “poduzeli mjere za uklanjanjem” propusta da dostave dokumentaciju u kojoj su navedeni ugovori o pravnim adresama pojedinih ogranaka organizacije.

Bjelorusiju potresaju demonstracije od spornih izbora iz avgusta prošle godine kada je Aleksandar Lukašenko stupio na šesti mandat. Na protestima koji su nastupili nakon izbora uhapšeni su brojni demonstranti, a brojni pripadnici opozicije koji nisu u zatvoru su napustili zemlju.

Zapadne zemlje koje odbijaju priznati službene rezultate glasanja i ne smatra Lukašenka legitimnim liderom, uvele su niz sankcija protiv Lukašenka, njegove porodicei drugih visokih bjeloruskih zvaničnika.

Posljednji niz sankcija Evropska unija je uvela nakon prisilnog slijetanja evropskog putničkog aviona u Minsk i hapšenja opozicionog blogera i njegove djevojke koji su bili u avionu.

XS
SM
MD
LG