Dostupni linkovi

Bjelorusija, nova stanica za Maradonu


Bio je očaravajući na terenu, ali kao menadžer, selektor i trener Diego Maradona nije imao toliko uspjeha.
Bio je očaravajući na terenu, ali kao menadžer, selektor i trener Diego Maradona nije imao toliko uspjeha.

Na fudbalskom terenu je očaravao, ali kao trener Diego Maradona je posrnuo.

Prošli mjesec Maradona je odstupio sa pozicije trenera drugoligaškog tima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji svakako nisu među najelitnijim svjetskim fudbalskim destinacijama.

Sada se svjetski prvak iz 1986. godine seli u Bjelorusiju, još jednu žabokrečinu kada je u pitanju ovaj sport.

Maradona je potpisao trogodišnji ugovor sa Dinamom iz Bresta, koji se trenutno nalazi na osmom mjestu bjeloruske Premijer lige, u kojem će raditi ne kao trener, već kao predsjednik kluba.

"Diego Maradona će da nadgleda strateški razvoj kluba, te će ujedno da sarađuje sa strukturalnim odjelima, uključujući Akademiju Dinamo Bresta," navodi se u izjavi kluba, objavljenoj na zvaničnom sajtu 16. maja.

Maradona potpisuje ugovor sa Dinamom iz Bresta, 17. maj
Maradona potpisuje ugovor sa Dinamom iz Bresta, 17. maj

Maradona se na svom Instagram nalogu zahvalio klubu na povjerenju sa postom u kojem pokazuje svoj novi ugovor sjedeći na bijelom kožnom kauču preko kojeg je prebačena bjeloruska zastava.

Iz Dinama su također najavili ovu vijest na Twitteru, sa slikom Maradone koji nosi kapu kluba.

Iz kluba su najavili da će Maradona da preuzme dužnost nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji koje se održava od 14. juna do 15. jula.

Dinamo Brest osvojio je dva Kupa Bjelorusije (2007. i 2017.) kao i ovogodišnji Superkup, te su završili na četvrtom mjestu u prošlogodišnjem nacionalnom prvenstvu.

Maradona je prošlog mjeseca odstupio sa trenerske pozicije u Al Fujairahu, nakon što klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata nije uspio da uđe u prvu ligu.

Nekadašnji igrač Barcelone i Napolija ranije je bio menadžer tima Al Wasl, također iz Emirata, a prije toga je vodio i argentinski nacionalni tim od 2008. do 2010. godine.

Poput brojnih drugih nekadašnjih profesionalnih igrača, Maradona nije uspio da napravi uspješnu tranziciju na menadžerskoj karijeri.

Zašto je Maradona izabrao malo poznat tim u malom gradu sa 340.000 stanovnika na sjeverozapadu Bjelorusije kako bi ponovo pokrenuo svoju karijeru?

Izgleda da postoji veza između Dubaija, u kojem je Maradona do nedavno radio, i njegovog novog poslodavca Dinamo Bresta.

Prema informacijama na jednom bjeloruskom sajtu, kompanija SOHRA je navodno 2016. godine kupila ulog u fudbalskom klubu.

Prema podacima na sajtu, SOHRA prodaje tešku bjelorusku mašineriju, koja uključuju MAZ kamione, na afričkom tržištu i zemljama Zaliva. Sjedište ove bjeloruske kompanije nalazi se u Dubaiju.

Uloga koju je SOHR-a imala u novom Maradoninom angažmanu je nejasna. U svakom slučaju, poznavaoci fudbala su iznenađeni Maradoninom odlukom.

Manuel Veth, glavni i odgovorni urednik sajta Futbolgrad, izrazio je svoje iznenađenje na Twitteru.

Ostali su na društvenim mrežama izrazili svoj šok, ali i radost zbog ove vijesti.

"Diego Maradona. Sa bjeloruskom zastavom. Nosi kapu Dinamo Bresta. Kako mogu biti siguran da ovo nije san?" napisao je @goalsby na Twitteru.

"Maradona je naš!" twitao je korisnik iz Bresta.

"Nemam riječi," napisao je Sergej Erm na Twitteru.

Drugi su reagovali sa malo više šaljivim postovima na društvenim mrežama.

"Da li Maradona zna zasigurno za koji Brest je potpisao: onaj u Bjelorusiji ili Francuskoj?" pita se jedan Facebook korisnik, uz sliku na kojoj se nalaze oba kluba i sa potpisom: "Nemoj se zbuniti Diego. Tvoj Brest je na lijevoj strani."

Maradona je dio nikada završene debate o tome ko je najbolji igrač fudbala ikada, on, Pele ili Lionel Mesi danas.

No također je bio i jedan od najkontroverznijih.

Njegova "Božija ruka", gol koji je postigao protiv Engleske 1986. godine tokom Svjetskog prvenstva u Meksiku, je vjerovatno gol koji se najduže pamti, iako je gol koji je postigao kasnije u istoj utakmici demonstrirao njegove vještine i jačinu koja ga je činila takvom silom na terenu.

Vladimir Putin i Dijego Maradona sa legendom fudbala Peleom, decembar 2017.
Vladimir Putin i Dijego Maradona sa legendom fudbala Peleom, decembar 2017.

Izbačen je sa Svjetskog prvenstva 1994. u Sjedinjenim Državama nakon što nije prošao na doping testu, a upotreba droge i pretilost su ga pratili još od njegovih igračkih dana.

Maradona se družio sa ljevičarskim liderima, uključujući kubanskog lidera Fidela Kastra i venecuelanskog vođu Huga Čaveza. Tokom 2017. susreo se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, za kojeg je entuzijastično rekao da "može donijeti mir mnogima u svijetu."

No, ostaje da se vidi da li će Maradona postati prijatelj sa bjeloruskim autoritarnim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG