Dostupni linkovi

Zapadne zemlje u UN-u osuđuju Bjelorusiju zbog krize na granici


Migranti na bjeloruskoj strani granice sa poljskom kod Kuznica, 9. novembar 2021.

Delegacije Sjedinjenih Država i Evrope u Vijeću sigurnosti osudile su ponašanje Bjelorusije u migrantskoj krizi na granici sa Poljskom.

Poljska kaže da je vlada lidera Bjelorusije Aleksandra Lukašenka namamila oko dvije hiljade migranata, uglavnom Kurda sa Bliskog istoka u Bjelorusiju kako bi ih poslali preko granice u znak osvete za sankcije.

Osobe koje su stigle na granicu sa Poljskom sada žive u šatorskom kampu na veoma niskim temperaturama. Poljska, zemlja članica Evropske unije, odbija da im dozvoli ulazak.

Nakon hitnog sastanka zbog krize, zapadne delegacije u Vijeću sigurnosti objavile su zajedničko saopštenje u kojem osuđuju “dirigovanu instrumentalizaciju ljudskih bića čiji su životi i dobrobit stavljeni u opasnost zbog političke svrhe Bjelorusije.”

Poljska zatvorila granicu ka Belorusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Također su naveli da Bjelorusija to čini sa ciljem “destabilizacije susjednih zemalja i vanjske granice Evropske unije i odvraćanja pažnje od vlastitih kršenja ljudskih prava.”

U saopštenju se ne spominje Rusija koja je prije sastanka odbacila zapadne navode da rade u saradnji sa Minskom na slanju migranata preko istočne granice EU u Poljsku.

“Ova taktika je neprihvatljiva i poziva na snažnu međunarodnu reakciju i saradnju kako bi se Bjelorusija pozvala na odgovornost”, navodi se u saopštenju Zapada, u kojem se ne navode konkretne mjere za kažnjavanje Bjelorusije.

Zvaničnici Evropske unije iz zemalja koje graniče s Bjelorusijom upozorili su ranije da bi kriza mogla prerasti u vojni sukob jer stotine migranata sa Bliskog istoka, Afganistana i Afrike ostaju zarobljeni duž granice na niskim temperaturama i sa malo hrane, pokušavajući ući u Poljsku.

Istovremeno, autoritarni bjeloruski vladar Aleksandar Lukašenko zaprijetio je da bi mogao zaustaviti protok ruskog gasa kroz svoju zemlju u Evropu kao odgovor na bilo kakve nove evropske sankcije zbog migrantske krize.

Prema podacima Graničnog komiteta Bjelorusije, na bjeloruskoj strani granice sa Poljskom okupljeno je više od 2.000 ljudi.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas rekao je da bi moglo biti više od 1.000 migranata duž granice njegove zemlje sa Bjelorusijom.

Priliv migranata u Bjelorusiju raste već nekoliko mjeseci, a hiljade njih pokušavaju ilegalno ući u Poljsku, kao i u druge članice EU, Latviju i Litvaniju.

XS
SM
MD
LG