Dostupni linkovi

Lukašenko tvrdi da će 'jezgra' Wagnera ostati u Bjelorusiji


 BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare 6. jula 2024.
BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko na konferenciji za novinare 6. jula 2024.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da će "jezgra" ruske plaćeničke grupe Wagner, odnosno oko 10.000 boraca, ostati u njegovoj zemlji.

U prvom komentaru dva dana nakon avionske nesreće u blizini Moskve, u kojoj se vjeruje da je poginuo vođa Wagnera Jevgenij Prigožin, bjeloruski autoritarni lider je kazao da je "Wagner živio, živi i da će živjeti u Bjelorusiji".

"Jezgra ostaje ovdje. Sve dok nam treba ova jedinica, oni će živjeti i radite s nama", kazao je 25. augusta, a njegov komentar je prenijela bjeloruska državna novinska agencija BelTA.

Nakon Prigožinove kratkotrajne pobune protiv ruske vojske krajem juna, Lukašenko je pomogao u postizanju dogovora koji je navodno garantirao sigurnost vođi ruskih plaćenika i omogućio njegovim borcima da se presele u Bjelorusiju.

Kremlj je ranije 25. augusta negirao bilo kakvu umiješanost u avionsku nesreću u kojoj se pretpostavlja da je poginuo Prigožin.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da su testovi za identifikaciju deset žrtava još u toku, kao i istraga o nesreći. Dan ranije ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je saučešće porodici vođe Wagnera.

Komandant i suosnivač grupe Wagner Dmitrij Utkin takođe je naveden među sedam putnika u avionu, izvijestile su zrakoplovne vlasti, citirajući aviokompaniju. Također su rekli da su u avionu bila i dva pilota i stjuardesa.

Nema zvanične potvrde iz Kremlja ili Ministarstva odbrane da su Prigožin i Utkin umrli, ali Telegram kanal povezan s Wagnerom proglasio ga je mrtvim.

Ruske vlasti su rekle da je Prigožin bio naveden na listi putnika u avionu koji je pao sjeverozapadno od Moskve 23. augusta.

Ruski istražitelji pokrenuli su istragu o tome što se dogodilo, ali nisu službeno potvrdili identitet deset tijela izvučenih iz olupine.

XS
SM
MD
LG