Dostupni linkovi

Bivši novinar "News of the World" pronađen mrtav


Ulaz u zgradu u kojoj je bio smešten tabloid "News on the World", ilustrativna fotografija
Ulaz u zgradu u kojoj je bio smešten tabloid "News on the World", ilustrativna fotografija
RSE

Nekadašnji novinar ugašenog britanskog nedeljnog tabloida News of the World koji je među prvima ukazao na skandal oko prisluškivanja, Šin Hor (Sean Hoare) pronađen je u utorak mrtav u mestu Votford, saopštila je britanska policija.

Policija je saopštila da je Hor pronađen mrtav u svojoj kući u Votfordu, 40 kilometara udaljenon od Londona, kao i da se njegova smrt vodi kao nerazjašnjena, ali da se ne smatra sumnjivom.

List Gardijan navodi da je Hor imao dugotrajne probleme s alkoholizmom i drogom.

Prema pisanju Njujork tajmsa, Hor je rekao da se u ugašenom tabloidu, koji je bio u vlasništvu medijskog magnata Ruperta Mardoka, prisluškivala govorna pošta poznatih, političara, drugih novinara i čak žrtava zločina.

To je, prema Horovim tvrdnjama, bila široko rasprostranjena praksa koju je čak ohrabrivao nekadašnji glavni urednik tog tabloida Endi Koulson (Andy Coulson).

Ostavke i finansijska propast

Koulson, koji je nakon rada u tabloidu News of the World bio šef za komunikacije sadašnjeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, uhapšen je u okviru istrage o prisluškivanju i podmićivanju policajaca.

Poster Ruperta Mardoka u istočnom Londonu, 18. jul 2011.
Prema tvrdnjama Hora, Koulson je znao da novinari News of the World prisluškuju privatne razgovore, ali je Skotland Jard naveo da taj novinar nije obezbedio dokaze za svoje optužbe.

Zbog skandala oko prisluškivanja ostavku su podnela i dva funkcionera londonske policije - šef policije Pol Stivenson (Stephenson) i njegov zamenik Džon Jejts (Yates) koji je bio najviši funkcioner Skotland jarda za borbu protiv terorizma.

Skandal oko prisluškivanja mobilnih telefona poznatih, političara i porodica žrtava ubistava, kao i plaćanja policajcima za informacije uticao je na opadanje vrednosti medijske korporacije Ruperta Mardoka.

Mardok je zbog tog skandala morao da ugasi nedeljnik News of the World i da odustane od potpunog preuzimanja satelitske televizije "British Sky Broadcasting". Bio je primoran da prihvati i ostavke njegovih glavnih zamenika u Britaniji i SAD.
XS
SM
MD
LG