Dostupni linkovi

Bivši komandant NATO: 'Bregzit' uneo geostratešku pometnju?


Džejms Stavridis
Džejms Stavridis

Glas Amerike

Britanski formalni izlazak iz Evropske unije uneo je pometnju u međunarodnim odnosima, dok će pune posledice tek postepeno doći do izražaja – kaže admiral Džejms Stavridis, bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi.

Međutim, u razgovoru za Glas Amerike, Stavridis je takođe naglasio da je NATO sposoban da ublaži moguće poremećaje međunarodnog bezbednosnog sistema.

Prema admiralu Stavridisu, dosadašnji efekti "Bregzita" su prilično teški, uključujuću destabilizovanje Evropske unije i slabljenje institucija bitnih za Zapad.

"Ujedinjena i bezbedna Evropa predstavlja važan strateški dobitak za SAD na međunarodnoj sceni. Zašto? Zato što Evropa i Amerika zastupaju iste vrednosti, Evropa je naš najpouzdaniji partner u svetu, a pritom je i najveća ekonomija u globalnim razmerama, njena vrednost dostiže 16 hiljada milijardi dolara, veća je od naše. Pukotina koja je nastala 'Bregzitom' potencijalno bi mogla da preraste u ozbiljan strateški izazov za SAD", istakao je on.

Stavridis, takođe naglašava da je, bez obzira što "Bregzit" nije direktno pogodio NATO, vest o tome verovatno obradovala Kremlj i ruske lidere koji britanski izlazak iz evropskog bloka mogu da tumače kao slabljenje i razjedinjavanje Evrope.

On upozorava da bi Moskva mogla da postane još provokativnija na širim istočnim granicama Evrope.

" 'Bregzit' je odlična vest za Rusiju, možda jedinu zemlju u svetu koja priželjkuje slabu Evropu, jer Moskvi smeta da SAD ima ujedinjenog evropskog partnera. Njen glavni strateški interes je da na svojim granicama ima male razjedinjene zemlje, umesto integrisanog evropskog bloka", ocenuje Stavridis.

Ništa se, međutim, nije promenilo u odnosu na NATO posle "Bregzita", tvrdi Stavridis. Naprotiv, NATO je možda jedini na dobitku.

" 'Bregzit' će samo pojačati nastojanje Britanije da bude što aktivniji i odlučniji član Alijanse. U stvari, promenjena situacija će omogučiti jačanje kapaciteta NATO-a, jer Ujedinjeno Kraljevstvo neće više morati da deli svoje vojne potencijale između Unije i Alijanse", dodaje on.

Vazdušne snage NATO-a
Vazdušne snage NATO-a

Iduće nedelje na samitu Severnoatlantskog saveza u Varšavi, NATO će finalizovati prilagođavanja svoje bezbednosne strategije u izmenjenim bezbednosnim okvirima u kojima funkcioniše, uključujući rusku politiku usmerenu protiv NATO-a.

"Na dnevnom redu samita u Varšavi je diskusija o unapređivanju vojnog predupređivanja snaga Ruske Federacije. Ostale teme uključuju reafirmaciju misije u Avganistanu, bezbednost sajber prostora, prijem Crne Gore u članstvo, dok se jedno od najvažnijih pitanja odnosi na južne granice Evrope – rat u Siriji i Iraku, dalje teškoće povezane sa migrantima i izazov ekstremističke Islamske države (IDIL)", navodi vrhovni komandant Alijanse.

Admiral Stavridis, kao i brojni drugi vojni eksperti, upozorava na mogućnost pojačanih geopolitičkih napetosti u jeku "Bregzita", ali ističe da je najveći odbrambeni savez na svetu sposoban da neutrališe bezbednosne ekscese u predstojećem, kako ga naziva, bolnom periodu globalnih razmera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG