Dostupni linkovi

Bitka za Cetinje uvod u smjenu na državnom nivou?


Odobrnički kandidati SDP-a lijepe predizborne plakate, cetinje, novembar 2013.
Odobrnički kandidati SDP-a lijepe predizborne plakate, cetinje, novembar 2013.
U petak u ponoć počinje predizborna tišina pred glasanje za opštinsku vlast na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici. Glavni politički takmaci održali su završne konvencije i odaslali posljednje političke poruke. Presudna bitka, po svemu sudeći, vodiće se u prijestonici gdje bi ishod izbora, prema procjenama analitičara, mogao da bude uvod u krupne političke promjene na nivou države.

Završne stranačke promocije u srijedu uveče su u crnogorskoj prijestonici održale Socijaldemokratska partija i Pozitivna Crna Gora, koje se nadaju rezultatu kojim bi vladajuću DPS, nakon dvije decenije upravljanja gradom pod Lovćenom, poslali u opoziciju.

Da će epilog cetinjskih izbora biti iznimno važan i da će biti svojevrsni lakmus papir odnosa političkih snaga na državnom nivou, teza je koju politički analitičari od početka zagovaraju.

Vjerovatno je u tome odgovor što je gro predizborne kampanje bio koncetrisan upavo u prijestonici, gdje je aktuelna vlast popločavala gradski trg, mijenjala uličnu infrastrukturu, rekonstrusala autobusku stanicu i zasipala građane obećanjima, od davne ideje podizanja žičare do Lovćena do najnovije kako će u jednom od pogona nekadašnjeg Oboda početi da se proizvodi ukrajinska čokolada.

"Siguran sam da je svima nama dosta praznih obećanja, velikih riječi o značaju Cetinja, njegovoj prošlosti i dostojanstva. Cetinju treba budućnost", kazao je Ivan Kusovac iz SDP-a.

"Vrijeme je da jednopartijska vlast jednom za vazda ode sa Cetinja. Dvije decenije obećanja đe na kraju stavljaju ploče na ulici, a skoro da smo stavili i ploču na Cetinje, mora biti iza nas", poručio je lider SDP-a Ranko Krivokapić.

Slični tonovi stigli su i sa završnog predizbornog skupa Pozitivne u srijedu uveče:

"Gospodo Cetinjani, cetinjska luča ponovo gori. Izborni točak se zavrtio i 16-og će se zaustaviti na broju 7", poručio je Dragan Ćiro Cvetković.

"Zaludu im prevare i varanja, zaludu im kupovine, zaludu im čokolade koje su smislili. Zaista su kreativni, dragi prijatelji zar ne? Cetinje će im 16. novembra reći - dosta", kazao je lider Pozitivne Darko Pajović.



Građanski Front posljednje predizborne poruke iz prijestonice odaslao je sa skupa u utorak uveče. Miodrag Lekić tom prilikom osvrnuo se na aktuelnu lokalnu aferu “Snimak” o navodnoj kupovini glasova na Cetinju:

"Moram reći da je to mizerija, mizerija a na Cetinju znaju šta znači riječ mizerija. To su ljudi koji nude pare da bi dobili glas i ostali na vlasti. Mi smo sušta suprotnost svemu tome, mi nijesmo arogantni niti upotrebljavamo krupne riječi ovih dana. Ne obećavamo nerealne stvari i ja sam siguran da su Cetinjani, bez obzira na našu nebučnost, konstatovali da smo mi ozbiljna grupacija", konstatovao je Lekić.

Vladajuća DPS završnu predizbornu konvenciju u prijestonici održava u četvrtak uveče.

Baš ovih dana Cetinje je bio centar ne samo političkog već i kulturnog života Crne Gore a povodom proslave 200 godina od rođenja Njegoša. Da li je i to razlog što je kampanja za izbore u Mojkovcu i novoformiranoj opštini Petnjica bila jedva primjetna?

Zato je u utorak uveče gromoglasno održan završni predizborni skup DPS-a u prepunoj sali Mojkovačkog Doma kulture, u kojoj je lider te partije i premijer Milo Đukanović govorio o perspektivi grada ali se i nanovo obrušio na političku ulogu Miodraga Lekića:

"Nije uobičajeno za mene da isijavam iluzije i sijem nerealni optimizam. Sve ono što govorim sam pet puta premjerio prije nego sam podijelio sa vama. Možete li vjerovati nekome da poštuje ono što je žrtva Mojkovačke bitke, onome istome koji je 1999 stao uz Miloševića, koji je bio amabasador velikosrpskog nacionalizma", pitao je Đukanović.

Ipak, kakav će biti ishod izbora na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici, prema mišljenju političkih analitičara, neizvjesno je.

Vlado Dedović iz Centra za monitoring ne sumnja u to da će Đukanovićeva partija u prijestonici dobiti najviše glasova ali je otvoreno pitanje da li će ih biti dovoljno da sama formira vlast.

"Postavlja se pitanje koja će snaga biti SDP, na koji način će se neopredijeljeni birači izjasniti pored velikog broja političkih opcija, ali i građanskih opcija koje trenutno imaju na Cetinju. Tako da je u ovom trenutku pitanje da li će DPS samostalno da formira lokalnu vlast ili će mu potrebno biti nekoliko glasova od strane ostalih učesnika izbora", zaključuje Dedović.
XS
SM
MD
LG