Dostupni linkovi

Njegoš utro evropski put


Petar II Petrović Njegoš
Petar II Petrović Njegoš
Svečana sjednica Skupštine Crne Gore održana je na Cetinju povodom Dana parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Govoreći o ovim značajnim jubilejima, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je rekao da je temeljno opredjeljenje - privrženost evropskim i NATO integracijama, prirodni nastavak prošlosti.

107 godina parlamentarizma u Crnoj Gori i 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša objedinjeni su na svečanoj sjednici crnogorskog parlamenta koja je održana na Cetinju.

Krivokapić je podsjetio da moderni parlamentarizam u Crnoj Gori počiva na Ustavu iz 1905. godine, ali je taj Ustav bio nova artikulacija tradicije koja je vjekovima ranije postojala u Crnoj Gori. Krivokapić je naveo šta su bile preteče modernog parlamenta.

"Ovdašnja politička praksa je suštinski, ako već ne formalno, duh parlamentarizma živjela kao crvenu nit postojanja od opštecrnogorskog zbora do međuplemenskog zbora koji je na Vranjini okupljao Ivan Crnojević preko zbora glavara Crne Gore pod premudrim vođstvom Svetog Petra Cetinjskog", rekao je on.

Sveti Petar i Njegoš su civilizacijski Crnu Goru približavali Evropi, rekao je Krivokapić konstatujući da postoji veza između današnjih integracija i veza sa Evropom u prošlosti.
Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić

"Temeljno opredjeljenje naše državne politike privrženost EU i NATO integracijama nije samo stvar crnogorske sadašnjosti i budućnosti. Ona je ujedno i prirodni nastavak naše prošlosti. Pravo zboreći, jedino je Crna Gora ostvarila Platonovu ideju da bi na čelu idealne države trebalo da bude filosof. Crna Gora jeste vođena filosofom ali on nije poslušao Platonovu nauku da bi iz države valjalo prognati pjesnike".

Krivokapić je konstatovao da Njegoš pripada svim narodima u regionu, a osvrnuo se i na zloupotrebu Njegoša u bliskoj prošlosti.

"Kakva je tek mizerija bila krenuti u sukob sa Amerikom i Evropom, sve se pozivajući na Njegoša. Mnogi su odlučili da Njegoševe poruke i poziv na slobodu protiv nadmoćnih neprijatelja i ogromnih žrtava koje su se u toj borbi morale podnijeti, primene kao opravdanje za bratoubilačke ratove na kraju 20. vijeka, da ono što je Njegoš pisao o većem i moćnijem neprijatelju zloupotrebe protiv svoje nemoćne braće, protiv slabijih od sebe. Nema veće zloupotrebe Njegoša od te. Njegoš bi rekao – tragovi im smrde nečovještvom. Ubijali su Njegoša kao i Jugoslaviju, uzimajući njihovo ime", istakao je Krivokapić.

DF: Propagandni trikovi

Svečanoj sjednici crnogorskog parlamenta su prisustvovali predsjednik države Filip Vujanović, premijer Milo Đukanović, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Od opozicionih stranaka prisustvovala je samo Pozitivna Crna Gora, a članica vladajuće koalicije, odnosno poslanički klub Bošnjačke stranke nije prisustvovao svečanoj sjednici Skupštine, jer kako je saopšteno ta odluka je utemeljena na ranijoj argumentaciji kojom Bošnjačka stranka neće podržati inicijativu da se dan Njegoševog rođenja proglasi državnim praznikom.

Iako Bošnjačka stranka iskazuje puno poštovanje obilježavanju Dana Parlamenta, ova stranka smatra da nije primjereno da se taj jubilej slavi naknadno, na sjednici sazvanoj, povodom obilježavanja datuma rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

Podsjetimo, Vlada je na sjednici krajem oktobra predložila da 13. novembar, dan Njegoševog rođenja, bude državni praznik. Iz Bošnjačke stranke je tada saopšteno da je za njih krajnje neprimjereno da se u građanskoj Crnoj Gori, državnim praznikom proglašava Njegošev rodjendan, „pogotovo ako se zna da su neke ideje njegovog djela, u svojoj bukvalnoj interpretaciji, bile idejni koncept i opravdanje izvođačima zločina i genocida nad islamskim stanovništvom i u 19. i u 20. vijeku, u Crnoj Gori i okruženju.”

Miodrag Lekić
Miodrag Lekić
Demokratski front, koji od aprilskih predsjedničkih izbora, selektivno prisustvuje sjednicama Skupštine Crne Gore, ovoj svečanoj, povodom Dana parlamentarizma i jubileja Njegoševog rođenja na Cetinju nije se odazvao, jer te ceremonije smatra “propagandnim trikovima” vlasti uoči lokalnih izbora na Cetinju.

"Smatramo da se ponovo zloupotrebljavaju državne funkcije i političke inicijative, pa se na tri dana od izbora na Cetinju organizuje skup koji ima propagandni, paradni karakter nazvan "Obilježavanje dana parlamentarizma" i posvećen jubileju rođenja našeg velikog pjesnika Njegoša. Odmah da kažem da danas nije dan crnogorskog parlamentarizma. Crnogorski parlamentarizam je utemeljen propisima, da se održava svake godine 31. oktobra. Da ne govorim da mi živimo u vremenima duboke parlamentarne krize, kao još jedne krize, kada još u parlamentu ne znamo gdje je manjina, a gdje je većina niti kako se glasa, da imamo premijera koji naziva diktaturom parlament i njegov rada diktaturom parlamenta", kazao je lider DF-a Miodrag Lekić.

Lekić je dodao da DF ostaje otvoren da se u parlamentu sa drugim političkim subjektima bavi Crnom Gorom i ogromnim problemima u kojima se, kako je rekao ona nalazi. I Lekić smatra da Njegoševo ime vlast zloupotrebljava u političke svrhe.

Demokratski front je u srijedu simbolički u parlament unio sabrana Njegoševa djela u znak obilježavanja jubileja rođenja velikog pjesnika, filozofa i vladike, a predsjednik te partije Miodrag Lekić će obići Njegoševu rodnu kuću na Njegušima.
XS
SM
MD
LG