Dostupni linkovi

Od danas primanje zahtjeva za biometrijske pasoše


Građani BiH koji od danas u 7.00 sati budu predali zahtjeve za pasoš kod nadležnih organa dobiće nove biometrijske pasoše.

"Građani koji od 15. oktobra predaju zahtjev dobiće biometrijski pasoš u zakonski predviđenom roku od mjesec dana", kazala je portparol Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj.

Prema riječima Ruljeve, knjižice biometrijskih pasoša, njih oko 25 000, trebale bi da danas stignu iz štamparije "Bundesdruckerei" u Njemačkoj u Agenciju za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/ BiH.

Ugovorom koji je potpisan prije pola godine, štampari su se obavezali da će u naredne tri godine dostaviti milion i šesto hiljada knjižica. Očekuje se da u prvoj tranši do sredine desetog mjeseca stigne 300.000.

Portparol IDDEEA Amila Opardija potvrdila je da od danas ova agencija više neće izrađivati stare pasoše.

Opardija pojašnjava da Agencija dobija prazne biometrijske knjižice, te da nakon zahtjeva za njihovu personalizaciju, koje dobija od nadležnih organa, izrađuje pasoš sa podacima i slikom.

Zahtjevi se predaju kao i do sada MUP-u RS-a, kantonalnim MUP-ovima u Federaciji BiH i Javnom registru Brčko distrikta, koji zahtjeve za izdavanje pasoša, koje prema proceduri šalju na provjeru podataka matičnim opštinama.

Matična opština ima obavezu da u roku od tri dana provjeri i dostavi podatke instituciji kojoj je podnesen zahtjev za pasoš. Nakon toga IDDEEA dobija zahtjev za personalizaciju pasoških knjižica i ide procedura štampanja pasoša, koja bi trebala da traje oko pet do šest dana.

Kompletan sistem i izgled pasoša zadovoljava najstrožije zahtjeve EU. Pasoš sadrži biometrijske elemente za prepoznavanje osoba i otiske prstiju. Riječ je o proširenoj pristupnoj kontroli EAC i najvišim svjetskim standardima u zaštiti podataka iz putnih dokumenata.

Vijeće ministara ranije je utvrdilo cijenu koštanja biometrijskih pasoša. Oni će koštati građane 40 konvertibilnih maraka, što je deset maraka skuplje od starih pasoša. U slučaju žurbe, a koja nije vezana za smrt u porodici ili bolest, cijena izdavanja pasoša će biti 200 konvertibilnih maraka.

Izdavanje biometrijskih pasoša jedan je od uslova iz Mape puta za liberalizciju viznog režima za građane BiH.
XS
SM
MD
LG