Dostupni linkovi

Za nesreću na Bioču osuđen samo mašinovođa


Akcija spasavanja na nepreglednom terenu - Bioče, kraj Pdgorice, januar 2006
Akcija spasavanja na nepreglednom terenu - Bioče, kraj Pdgorice, januar 2006
Više od tri i po godine od željezničke nesreće na Bioču kod Podgorice, Viši sud je potvrdio šestogodišnju kaznu zatvora mašinovođi Slobodanu Drobnjaku, dok je 11 rukovodilaca i zaposlenih u Željeznici oslobođeno odgovornosti.

Da li je moguće da samo jedan čovjek bude kriv za nesreću tih razmjera?

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen na šest godina zatvora kao jedini krivac za tešku željezničku nesreću koja se dogodila u januaru 2006. godine kod Podgorice, kada se voz na liniji Bar Bijelo Polje survao u provaliju, i kada je stradalo 47 osoba i 220 povrijeđeno.

Viši sud je potvrdio oslobađajuću presudu za još 11 optuženih rukovodilaca Željeznice i konstatovao da u postupku donošenja presude nisu počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka. Branilac jedinog osuđenog Slobodana Drobnjaka advokat Goran Rodić najavljuje da će reagovati na ovu presudu.

"U zakonskom roku od trideset dana, odbrana mašinovođe Slobodana Drobnjaka će uložiti pravni lijek o kojem će odlučivati Vrhovni sud Crne Gore. Čak i oni koji nijesu naposredno pratili suđenje iz štampe uočavaju da ovakva odluka suda ne može biti pravedna niti predstavlja istinu o pravom uzroku teške željezničke nesreće kod Bioča. Ovakvom odlukom se pokušavaju brisati svi dokazi iznijeti tokom suđenja, a koji govore o neispravnosti voza, neispravnosti pruge, neodgovornosti pojedinaca iz Željeznice Crne Gore", rekao je Rodić.

SRAMNA PRESUDA

Slobodan Drobnjak je prije same nesreće zaustavio voz jer je uvidio da električna kočnica ne radi. Potom je voz na nizbrdici sam krenuo i izletio iz šina u provaliju. Sud je ocjenio da je Drobnjak kriv jer je upotrijebio samo tri kočione papuče od moguće četiri, s tim što jedna nije bila pravilno postavljena.
Drobnjakov branilac Goran Rodić kaže da Sudsko vijeće nije proučilo spise predmeta.
Odgovara samo jedan čovjek, a mislim da je on zadnja karika u lancu


"Najgrublji i najočitiji primjer je zaključak Žalbenog vijeća da odbrana nije imala primjedbi na eksperimentalno ispitivanje funkcionalnosti neispravnih ručnih papuča od strane četvorice vještaka iz Beograda jer to jednostavno nije istina, i o našim primjedbama postoje dokazi u spisima predmeta. Nesporno je da se radi o veoma složenom i obimnom predmetu koji uz sve postojeće nelogičnosti, kontradiktornosti objektivno nije mogao ovako ekspresno riješen", tvrdi Rodić.

Porodice poginulih u željezničkoj nesreći formirale su nevladino udruženje pod nazivom "Voz neprebola" koje je više puta konstatovalo da mašinovođa Drobnjak ne može biti jedini krivac, s obzirom da je utvrđeno da voz nije bio ispravan, da je pruga u lošem stanju te da su kočione papuče bile u poluispravnom stanju. Članovi ovog udruženja su posljednji put protestovali početkom godine pred sjedištem Vrhovnog suda kada su otvoreno saopštili:

"U pitanju je to da je presuda sramna i da želimo poslije svih ovih tragedija da se ponovi postupak i da se osude oni koji su krivi".

"Država je ponešto učinjela, a što je trebalo da učini nije. Odgovara samo jedan čovjek, a ja mislim prije toga čovjeka da je on zadnja karika u lancu, da prije toga čovjeka ima dosta grešnika".

"To je prosto sramota države Crne Gore, da osudi jednog čovjeka za onakvu nesreću, u šta mi prosto ne vjerujemo da je samo on kriv, a to se odlično zna ko je krivac".

Na optuženičkoj klupi zajedno sa mašinovođom svojevremeno su se našli i izvršni direktor Željeznice, izvršni direktor Prevoza, potom šef depoa za održavanje elektromotornih vozova i otpravnik vozova i drugi. Sud nije pronašao njihovu krivicu.
XS
SM
MD
LG