Dostupni linkovi

Epilog nesereće u Bioču - kriv samo mašinovođa!


željeznička nesreća u Bioču, 23 januar 2006.
željeznička nesreća u Bioču, 23 januar 2006.

Šest godina zatvora za mašinovođu Slobodana Drobnjaka i oslobađajuća presuda za ostalih 11 optuženih, epilog je sudskog procesa za željezničku nesreću kod Bioča, u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno više od 220 putnika. Činjenica da je za tu užasnu nesreću sva krivica pala samo na mašinovođu izazvala je mnoštvo reakcija.

Stanje koje je dovelo do tragedije ne može ostati na leđima samo jednog čovjeka, rekao je Vesko Vlahović, predsjednik udruženja „Voz neprebola“, koje su formirale porodice nastradalih i povrijeđenih putnika voza koji je 2006. godine, kod mjesta Bioče, nadomak Podgorice, u smrt odnio 47 osoba. Reagujući na činjenicu da je za željezničku nesreću osuđen samo mašinovođa Slobodan Drobnjak, Vlahović je rekao da odluka suda govori o sveukupnom stanju u crnogorskom društvu i državi:
„Tokom suđenja se došlo do nekih informacija, da Željeznica Crne Gore ima 4 sindikata samo mašinovođa. To govori o njihovoj neslozi i mogućnosti da se sa njima vrlo lako manipuliše. Čovjek koji od svoje plate... koji je egzistencijalno ugrožen, ima veću odgovornost nego kompletan bord direktora Željeznice. Zbog toga je normalno da mora najviše da odgovara. Ovo je, razumije se, ironija“.
U željezničkoj nesreći kod Bioča, život je izgubilo 47, a povrijeđeno više od 220 putnika. Tragedija se dogodila kada je lokalni elektrovoz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjeste Bioče, na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju. U vozu se nalazio veliki broj djece koja su se uglavnom vraćala sa skijanja, pa je među povrijeđenima bilo više od stotinu osoba mlađih od 16 godina. Razloge nesreće istraživali su brojni stručnjaci iz Crne Gore i inostranstva, a sudski proces protiv odgovornih za ovu nesreću je okončan juče. Mašinovođa Slobodan Drobnjak je osuđen na šest godina zatvora, dok je 11 zaposlenih u Željeznici Crne Gore oslobođeno odgovornosti.

Zašto se sva koplja lome na mašinovođi koga su pretpostavljeni ostavili na cjedilu, pitaju se u Pokretu za promjene koji je pisanim saopštenjem izrazio zaprepašćenje presudom sudskog vijeća, kojom je za najveću tragediju novije crnogorske istorije kao jedini krivac proglašen mašinovođa Drobnjak.

Dobrilo Dedeić, potparol Srpske narodne stranke, smatra da se kompletna krivica za nesreću ne može svaliti samo na mašinovođu, pa čak ni na ostalu jedanaestoricu optuženih:
„Mislim da se radi o činjenici da sistem ne funkcioniše i da mnogi visoki funkcioneri aktuelne vlasti imaju više novca, ili su stekli više novca za vrijeme pljačkaške tranzicije, nego što za duži vremenski period dobija željeznica za opravku šina ili vozova koji su veoma bitni da bi se crnogorska sirotinja prevozila na prostoru od sjevera do krajnjeg juga republike“.
Dok je akvokat jedanaestorice Radomir Prelević zadovoljan presudom, odbrana Slobodana Drobnjaka je najavila žalbu na presudu uz ocjenu da, prema riječima advokata Gorana Rodića, sud ovakvom presudom nije došao do pune istine o uzroku tragedije.

U Socijalističkoj narodnoj partiji ne žele da komentarišu presudu dok ona ne bude pravosnažna. Vasilije Lalošević, funkcioner SNP-a:
„Podsjetiću vaše slušaoce da je tragedija na Bioču bila najveća tragedija koja se desila u novijoj istoriji Crne Gore, gdje je 47 ljudi stradalo. Mi smo mnogo ranije u skupštinskim raspravama ukazivali na katastrofalno stanje crnogorske željeznice. Na žalost, niko nije slušao. Sjećamo se da je tada, generalni direktor Željeznice imao više posla u izbornoj i referendumskoj kampanji. Neka se dobro zamisle svi oni koji na bilo koji način učestvuju u ovom procesu da se ne bi obistinila rečenica jedne od rođaka nastradalih, da će u ovom sudskom procesu jedini krivac biti Slobodan Drobnjak i poginuli u biočkoj nesreći“.
„Znao sam da se sudi samo meni, da će sve biti namještaljka i da će suđenje biti farsa“, izjavio je Slobodan Drobnjak neposredno nakon suđenja.
XS
SM
MD
LG