Dostupni linkovi

Bin Laden planirao nove terorističke napade na SAD


Osama bin Ladena na konferenciji za novinare u Avganistanu, 26. maj 1998.
Osama bin Ladena na konferenciji za novinare u Avganistanu, 26. maj 1998.
Dokumenti pronađeni u skrovištu Osame bin Ladena u Pakistanu ukazuju da je planirao nove terorističke napade na SAD, uključujući i one na godišnjicu 11.septembra. jedan od dokumenata pominje i američke željeznice.

Američki stručnjaci ispitali su dokumente i DVD-e koje su zaplijenili u Abotabadu, gdje se posljednjih šest godina skrivao Osama bin Laden.

Najtraženiji bjegunac za SAD ubijen je u ponedjeljak, 2.maja, u akciji američkih Navy seals komandosa, na sjeveru Pakistana. Njegovo tijelo sahranjeno je u moru, s američkog nosača aviona koji se nalazi u tom regionu.

Govoreći juče pred njujoškim vatrogascima, američki predsjednik Barack Obama, koji je akciju planirao posljednjih sedam mjeseci, među ostalim je poručio

"Ono što se desilo možemo zahvaliti hrabrosti naše vojske i izvanrednom radu obavještajnih agencija. Poslali smo poruku i svijetu i domaćoj javnosti da kad kažemo da nećemo nikada zaboraviti, to zaista i mislimo".

Bin Laden bije više bio glavna figura

Informacije o navodnim planovima za terorističke napade na SAD, prema novinskoj agenciji AP, sadržane su u zajedničkom biltenu američkih sigurnosnih agencija FBI i Homeland security.

Spaljena kuća vođe Al Kaide Osame bin Ladena,nakon akcije američkih specijalaca Abbottabad, 03. maj 2011.
Prema tom dokumentu, bin Laden je planira jedan nespecificirani voz napuniti eksplozivom, te urediti da iskoči iz šina. Nejasno je dali bi udario u brdo, ili s mosta se sručio u rijeku. Mjesto nije navedeno.

Jedan neimenovani američki dužnosnik izjavio je za New York Times kako zaplijenjeni dokumenti kazuju da bin Laden više nije bio glavna figura simpatizera al Kai'de.

Napad i ubistvo bin Ladena izazvao je bijes u Pakistanu. Nakon podnevne molitve održavaju se protesti protiv američkog kršenja pakistanskog suvereniteta.

Pakistanska je vojska priznala propuste u traženju vodje al Kai'de, ali su oficiri zaprijetili da će preispitati svoje odnose s američkom vojskom ukoliko se ponovi sličan ispad.
XS
SM
MD
LG