Dostupni linkovi

Bilt za RSE: Neće biti odlaganja datuma Srbiji


Karl Bilt
Vlada Srbije je u pogledu lokalnih izbora na Kosovu izuzetno dobro sarađivala, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Karl Bilt, šef švedske diplomatije.

On ne očekuje da će doći do odlaganja početka pristupnih pregovora sa Srbijom niti da će incidenti u Mitrovici tokom izbora uticati na taj proces.

Bilt: Ne, ne mislim da će se tako nešto dogoditi zato što je kristalno jasno da su zvaničnici u Beogradu uradili sve što je bilo u njihovoj moći da lokalni izbori budu dobro organizovani i da izlaznost bude solidna.

Osim toga, oni su snažnije osudili nasilne incidente koji su se dogodili u severnoj Mitrovici nego bilo koja članica Evropske unije.

Zbog toga ne mislim da će to baciti bilo kakvu senku na Beograd niti umanjiti šanse Srbije da uskoro otpočne pristupne pregovore.

Zapad ne krivi Beograd za nerede u Mitrovici

Signali iz zapadnih diplomatskih izvora sugerišu da za incidente na biralištima na severu Kosova ne smatraju odgovornim Beograd.

Odgovor na to pitanje će možda biti jasniji nakon razgovora premijera Srbije i Kosova sa visokom predstavnicom EU.

OPŠIRNIJE...
RSE: Ali, ne bojite li se da bi neke članice EU koje trenutno nisu baš oduševljene proširenjem EU – Nemačka bi mogla biti jedna od njih - ovo mogle iskoristiti da početak pregovora odlože dublje u sledeću godinu?

Bilt: Mislim da nema nikakvog osnova da se tako nešto uradi.

Znate, pa nije ovde reč o pristupnim pregovorima severne Mitrovice i Evropske unije nego o pregovorima o članstvu Srbije.

A njena vlada je u pogledu lokalnih izbora izuzetno dobro sarađivala, mnogo bolje nego što je bilo ko mogao anticipirati unazad, recimo, šest meseci, tako da mislim da ne postoji nikakav rizik od takvog scenarija.

Pogledajte komentare (7)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG