Dostupni linkovi

Bildt: Treba strpljenja za rešenje problema na severu


Švedski ministar spoljnih poslova Carl Bildt i kosovski šef diplomatije Enver Hoxha, Priština, 8. oktobar 2011.
Švedski ministar spoljnih poslova Carl Bildt i kosovski šef diplomatije Enver Hoxha, Priština, 8. oktobar 2011.
Švedski ministar spoljnih poslova Carl Bildt izjavio je u utorak u Prištini da je rešenje problema na severu Kosova osvajanje podrške i vernosti građana u tom delu zemlje, te da tako nešto mogu učiniti samo vlasti u Prištini a ne EU, NATO ili neko drugi.

„Ovo nije lako, ali se treba uraditi. U suprotnom, postoji rizik od toga da se ovaj problem zadrži... Nisu u pitanju dani i nedelje, već su u pitanju godine kako bi se postigla puna integracija i prevazišli problemi koji postoje na severu već neko vreme“, kazao je Bildt na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kosovskim zvaničnicima.

Švedski šef diplomatije dodao je da su evropska perspektiva i ekonomski razvoj ključni u rešavanju situacije, te da se na taj način može postići napredak i u ostalim oblastima.

Karl Bildt u Prištini, 8. oktobar 2011.
Karl Bildt u Prištini, 8. oktobar 2011.
„Na severu ima ljudi koji ne vole nezavisnost Kosova, i ne znam da li ćete moći da ih preokrenete. Ali, ima Srba koji žive i južno od Ibra. Nisam sasvim siguran da oni kažu da vole nezavisnost Kosova, ali su prihvatili nezavisnost Kosova, i žive sa tim. To je bio proces, zato što nije bilo tako pre par godina. Tako da, potreban je jedan dugoročan strpljiv proces kako bi se prevazišli problemi na severu“, kazao je Bildt.

Tokom njegove posete Prištini, švedski diplomata sastao se sa premijerom Kosova, Hashimom Thacijem i kosovskim ministrom spoljnih poslova Enverom Hoxhajem, a razgovarano je o jačanju bilateralnih odnosa Švedske i Kosova, te i o evropskoj perspektivi Kosova.

Kosovski šef diplomatije Hoxhaj je na konferenciji ponovio da je jasan stav Prištine da neće biti povratka na situaciju od pre 25. jula, kada su na granične prelaze na severu poslati kosovski carinici i policajci.

“Mi smo protiv stvaranja zamrznutog konflikta, i složili smo se da su promene granica na Balkanu zatvoreno pitanje. Niko u Evropi ne podržava promenu granica i tendencije za teritorijalnim ili etničkim podelama”, kazao je Hoxhaj.
XS
SM
MD
LG