Dostupni linkovi

Izvestilac EP Bilčik sa Vučićem o EU integracijama


Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, 30. septembar 2022.
Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom, 30. septembar 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je 30. septembra sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom i članom Delegacije Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji Matjažom Nemecom.

Vučić je na svom Instagram nalogu napisao da je sa zvaničnicima imao "otvoren i iskren razgovor" o pitanjima oko kojih "nisu uvek saglasni".

“Poslanici Evropskog parlamenta su me obavestili o raspoloženju u Briselu kada je u pitanju politika naše zemlje. Ponovio sam dobro poznate pozicije Srbije u pogledu brojnih izazova koji stoje ne samo pred našom zemljom, već i pred celim regionom i Evropskom unijom”, napisao je Vučić.

Vučić je takođe napisao da “Srbija ostaje na putu ka EU, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa”.

U saopštenju Predsedništva Srbije se navodi da su predstavnici Evropskog parlamenta “izrazili spremnost da nastave proces međustranačkog dijaloga sa Narodnom skupštinom Republike Srbije”.

“Takođe, još jednom su ponovili zahtev da Srbija uvede sankcije Ruskoj Federaciji, kao i veću usaglašenost naše zemlje sa politikom EU iz oblasti ljudskih prava i migrantskih kretanja”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je Vučić bjasnio poziciju Srbije po svim spomenutim pitanjima.

Radio Slobodna Evropa je 28. septembra objavio da je u nacrtu izveštaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja od 26. septembra navedeno da će Evropski parliament tražiti od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dokle god Srbija ne uvede sankcije Rusiji.

O nacrtu izveštaja poslanici Evropskog parlamenta će raspravljati na spoljnopolitičkom odboru 13. oktobra, a konačna verzija nacrta će dobiti formu

Rezolucije Evropskog parlamenta, na glasanju koje se očekuje u novembru.

Evropska unija je takođe uputila kritike Srbiji u septembru zbog potpisivanja dokumenta sa predstavnicima Ruske Federacije.

Naime, ministri spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su 23. septembra Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.

Ovo je prvi diplomatski dokument na visokom nivou koji su Srbija i Rusija potpisale od 24. februara, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu.

Od početka rata u Ukrajini, EU je u više navrata tražila od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama Unije. Zemlje kandidati za EU bi trebalo da usklade spoljne politike sa politikama EU, uključujući i sankcije.

Vlasti u Srbiji su glasale za nekoliko rezolucija u Ujedinjenim nacijama kojima se Rusija osuđuje zbog invazije na Ukrajinu, ali odbijaju da uvedu sankcije Rusiji.

XS
SM
MD
LG