Dostupni linkovi

Vučić sa nemačkim izaslanikom za Balkan o dijalogu sa Kosovom i regionu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, 21. avgust 2022.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare, 21. avgust 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 30. septembra sa specijalnim izaslanikom Vlade Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuelom Saracinom sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga Kosova i Srbije i regionalnim pitanjima.

Sagovornici su se, kako se navodi u saopštenju, posebno osvrnuli na nastavak dijaloga, kao i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode – slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala.

Berlinski proces iniciran je 2014. godine s ciljem da se jače povežu zemlje Zapadnog Balkana. Reč je o inicijativi nekoliko država članica EU na čelu sa Nemačkom i uključuje Srbiju, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo.

Vučić je rekao da "Srbija ceni i podržava Berlinski proces, kao format koji na konkretan način daje podstrek evrointegracijama Zapadnog Balkana".

Kako se navodi u saopštenju, Vučić je ponovio stav da se Srbija "zalaže za dodatno unapređenje međusobnog povezivanja i ekonomske saradnje u regionu".

On je dodao da je "Srbija posvećena političkom dijalogu kao primarnom načinu rešavanja svih izazova na Balkanu, ali da će nastaviti da štiti svoj teritorijalni integritet i suverenitet uz dosledno zalaganje za poštovanje međunarodnog prava".

Vlada Nemačke imenovala je 18. februara političara Manuela Saracina (Manuel Sarrazin) za specijalnog nemačkog izaslanika za područje Zapadnog Balkana.

Saracin je prvi nemački izaslanik za područje Zapadnog Balkana jer ta pozicija nije postojala u ranijim nemačkim vladama.

Dijalog između Kosova i Srbije, uz posredovanje EU, započeo je 2011. godine.

Kosovo insistira da se dijalog završi uzajamnim priznanjem, dok Srbija traži kompromisno rešenje.

XS
SM
MD
LG