Dostupni linkovi

Bilčik: Očekujemo i od država kandidata podršku za sankcije protiv Belorusije


„Očekivali bismo da zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati prilagode svoje stavove i odražavaju ovaj najnoviji razvoj događaja u svojim političkim odlukama", poručio je Bilčik u pisanoj izjavi za RSE 26. maja

Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da Evropska unija (EU) očekuje da zemlje kandidati za članstvo i potencijalni kandidati usklade svoju spoljnu politiku kada je reč o Belorusiji.

Opoziciona Stranka slobode i pravde (SSP) pitala je danas u pismu Bilčika zbog čega podržava vlasti u Srbiji na čijem je čelu predsednik Aleksandar Vučić, koje održavaju bliske odnose sa Belorusijom.

„Očekivali bismo da zemlje kandidati za članstvo u EU i potencijalni kandidati prilagode svoje stavove i odražavaju ovaj najnoviji razvoj događaja u svojim političkim odlukama", poručio je Bilčik u pisanoj izjavi za RSE 26. maja.

Bilčik je rekao i da je otmica evropskog aviona pod lažnim izgovorima režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka daleko preko neprihvatljivog i da predstavlja akt državnog terorizma.

On je dodao i da je Evropska unija brzo zauzela jedinstveni politički stav protiv te, kako je naveo, beloruske akcije bez presedana, koja će se odraziti na nove i oštrije mere EU i sankcije režimu u Minsku.

Šefovi država i vlada EU zatražili su 24. maja uveče da se usvoje “neophodne mere”, koje između ostalog obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za belorusku aviokompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove beloruskih aviokompanija.

Potez je usledio nakon što su 23. maja beloruske vlasti prisilile avion kompanije Ryanair da sleti u Minsk i pritvorile novinara Ramana Prataseviča i njegovu devojku koji su bili na tom letu.

SSP je u svojem pismu upućenom 26. maja Bilčiku ukazala na bliske odnose između Srbije i Belorusije.

„Čovek kojeg nazivate diktatorom i oštro kritikujete, bio je počasni gost Narodne Skupštine Republike Srbije u kojoj je dočekan uz gromoglasan i srdačan aplauz od strane predstavnika vladajuće koalicije u kojoj je dominantna Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića“, navodi se u pismu koje je potpisala Ana Stevanović, Internacionalna sekretarka Stranke slobode i pravde.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) datoj 25. maja ocenila da je „još uvek bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela“.

Ona je rekla da će država doneti eventualnu odluku o sankcijama Belorusiji kada takav zahtev bude zvanično stigao.

U međuvremenu, šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović rekao je za RSE 26. maja da će Crna Gora slijediti spoljnu politiku Evropske unije (EU) i kada su u pitanju nove sankcije prema Belorusiji.

Podgorica se priključuje sankcijama EU protiv Bjelorusije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

Crnogorski ministar inostranih poslova je nakon razgovora sa predsjedavajućom OEBS-a i ministarkom vanjskih poslova Švedske Ann Linde, kazao da uskoro očekuje poziv Crnoj Gori da se priključi sankcijama EU što će ona, kako je istakao, i učiniti.

“Situacija u Bjelorusiji nije nešto što brine samo Evropsku uniju već i OEBS i mnoge naše partnere. Mi ćemo kao i do sada slijediti politiku sankcija EU iako su neke dosadašnje odluke za nas bile teške, prije svega za našu ekonomiju. Ali kada stigne poziv da se Crna Gora priključi restriktivnim mjerama mi ćemo se priključiti“, saopštio je Radulović.

XS
SM
MD
LG