Dostupni linkovi

Sa četiri lokacije u Bihaću u centar Lipa izmješteno 255 migranata


Kamp Lipa

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH) je, u petak, 28. maja, izmjestila 255 migranata u prihvatni centar Lipa, desetak kilometara od Bihaća (sjeverozapad BiH), koje su zatekli na četiri lokacije u tom gradu.

Među njima je bilo i maloljetnika bez pratnje, o čemu je ova Služba obavijestila Centar za socijalni rad grada Bihaća radi pokretanja procedure određivanja starateljstva i njihovog daljnjeg smještaja i zbrinjavanja.

“Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra Lipa”, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Inspektori te Službe su preduzeli ‘aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata u tom gradu’ nakon što su ih zatekli, kako se navodi, na lokacijama ‘Žegarsko polje, Debeljača, lokacija u blizini Kantonalne bolnice i nogometnog stadiona Jedinstvo, a gdje su se migranti okupljali i boravili u improvizovanom smještaju”.

Napominje se da je, među ovih 255 osoba, najveći broj državljana Pakistana i Afganistana.

Također je, 18. maja, Služba za poslove sa stranicima, izmjestila 242 migranta u prihvatni centar Lipa iz napuštenog objekta, nedovršene zgrade Doma penzionera u centru Bihaća.

Sa novih 255 zbrinutih ljudi u pokretu, u prihvatnom centru Lipa nalazi se njih oko 1250.

Provođenje ovakvih aktivnosti nastavak je koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima, navodi se u saopštenju, a cilj je što bolje upravljanje migracijskim procesima na području Unsko-sanskog Kantona (USK).

Iseljavanje migranata iz centra Bihaća
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

Aktivnosti su provedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Prema podacima koje je objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u BiH, od ukupno 1.927 migranata identificiranih u Bosni i Hercegovini (BiH) u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, njih 1.754 ih je izjavilo da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH.

Većina osoba u pokretu, koje su bile izvan prihvatnih centara, nalazile su se u USK-u, njih 1.295 i Sarajevu 362, dok je manji broj bio u Tuzlanskom kantonu i Hercegovačko- neretvanskom kantonu.

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante, dok u drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj, ne postoji nijedan.

U Federaciji BiH, na području Unsko-sanskog kantona rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa u kojima je smješteno 2.200 osoba, a u Kantonu Sarajevo Ušivak i Blažuj sa oko 2.300 smještenih migranata i izbjeglica.

XS
SM
MD
LG