Dostupni linkovi

Protest prosvjetnih radnika u Bihaću


Protest provjetnih radnika u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, 5. oktobar 2021.
Protest provjetnih radnika u Bihaću, na sjeverozapadu BiH, 5. oktobar 2021.

Protestnom šetnjom u Bihaću, gradu na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), prosvjetni radnici upozorili su u utorak, 5. oktobra, na kršenje kolektivnog ugovora i ostale probleme s kojima se suočavaju.

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (jednog od deset kantona u Federaciji BiH) kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je prvi zahtjev prosvjetnih radnika donošenje pedagoških standarda koji bi bili po mjeri učenika i nastavnika.

„Također, želimo izmjene i dopune Pravilnika o tehnološkom višku jer smo uočili da postojeći ima manjkavosti, a i nije donesen u dogovoru sa Sindikatom. Tražimo stavljanje van snage Pravilnika o prijemu u radni odnos jer smatramo da se ovim koji je na snazi, a donesen je bez saglasnosti sindikata, otvaraju vrata još većoj politizaciji tj. prijemu po političkoj podobnosti a ne sposobnosti“, navela je Hadžić.

Zahtjeve za poboljšanje statusa prosvjetnih radnika, članovi sindikata uputili su Vladi Unsko-sanskog kantona, odnosno resornom kantonalnom ministarstvu.

Upozorili su, također, da su izuzev prosvjetnim djelatnicima, svim budžetskim korisnicima u Unsko-sanskom kantonu uvećane plaće.

“Ono što nas je sve najviše zaboljelo je su svi budžetski korisnici dobili određene benefite u isplati plaća, da su im povećane plaće za šest posto putem isplatnog koeficijenta, a mi u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju smo izostavljeni. Znači, nije se mogao uvidjeti ni sav naš trud, sva ona vlastita sredstva koja smo uložili da bi se nastava organizirala“, kazao je Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Protestna šetnja u Bihaću održana je na Svjetski dan učitelja, a ciljem joj je da ukaže na obezvrijeđen rad prosvjetnih radnika.

Sindikat predškolskog i osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona okuplja oko 1.600 učitelja i nastavnika koji rade u 47 škola i sedam vrtića. Sindikat srednjeg obrazovanja u tom kantonu ima 850 članova koji rade u 20 srednjih škola.

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. oktobra u više od 100 zemalja svijeta.

Proglasio ga je UNESCO 1994. godine, u spomen na 5. oktobra 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Obilježavanje ovoga dana prilika je da se pokaže kako se rad učitelja i nastavnika cijeni kao iznimno važan za razvoj društva.

Cilj obilježavanja je pružanje potpore nastavnicima u obavljanju odgovorne zadaće, te isticanje važnost njihove profesije.

XS
SM
MD
LG