Dostupni linkovi

Bez dogovora o prekidu štrajka i bez početka škole za osnovce u USK


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Generalni štrajk prosvjetnih radnika u Unsko-sanskom kantonu se nastavlja, jer pregovarački timovi Vlade USK i Sindikata obrazovanja ovog kantona ni danas nisu uspjeli postići dogovor, iako se očekivao pozitivan ishod nakon jučerašnjeg sastanka na kojem su stavovi bili približeni.

Iako je ponuđenim sporazumom Vlada USK, kako su to Sindikati i tražili izjednačila osnovicu za obračun plaća sa ostalim budžetskim korisnicima (302 KM odnosno 150 eura), za Sindikat je sporan drugi zahtjev koji se odnosi na isplatu zaostalih dugovanja koja prosvjetarima pripadaju po osnovu Kolektivnog ugovora i to od septembra prošle godine i čiju isplatu Sindikati traže u ovoj godini.

„Mi smo jučer tokom pregovora dobili nadu da Vlada želi da riješi problem, međutim danas smo se susreli sa širim pregovaračkim timom gdje smo naišli na tvrd zid i gdje nam se spočitava da ako udovolje našim zahtjevima ukinuće borcima ili nekom drugom, što mi ne možemo dozvoliti niti smo mi odgovorni za planiranje budžeta. Kolektivni ugovor je od 01.01.2018. godine što znači da se budžet za 2019. trebao planirati u skladu sa tim i tu prestaje naša odgovornost. Jedini zahtjev koji je Vlada ispoštovala ovim sada nuđenim Sporazumom je osnovica za august u visini od 302 KM, koju ćemo mi dobiti sredinom oktobra. Razliku plata, jer smo primali akontaciju na platu, tražili smo da nam se dio isplati odmah, a dio do kraja godine“, kazala je za Radio Slobodna Evropa, nakon sastanka, Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Sa druge strane, ministar obrazovanja u Vladi USK, Damir Omerdić, kazao je za naš radio kako je Vlada prihvatila većinu zahtjeva Sindikata ali da zbog nedostatnosti sredstava nisu mogli obećati da će razliku plata isplatiti ove godine.

„Sporazumom smo ispunili zahtjev Sindikata i osnovicu izjednačili sa ostalim budžetskim korisnicima (302KM). Sporna je dinamika isplate razlike plata koju smo predvidjeli da u narednoj godini bude isplaćena, zato što su u ovom budžetu sredstva nedostatna“, kazao je Omerdić i najavio da će i sutra pozvati predstavnike Sindikata da nastave pregovore.

Nastave u osnovnim školama na području USK tako neće biti do daljnjeg, dok se od ponedeljka (16.09.2019.) nastava u srednjim školama i pored štrajka odvija nesmetano. Naime Skupština Sindikata srednjeg, za razliku od osnovnog obrazovanja, odlučila je poštovati sudsko rješenje o privremenoj mjeri osiguranja kojom je naloženo neometano izvođenje odgojno-obrazovnog procesa u školama.

Za sutra (19.09.2018.) su Sindikati obrazovanja najavili i mirne proteste na gradskom trgu u Bihaću od 16 do 17 sati kako bi na taj način izrazili nezadovoljstvo odnosom kantonalnih vlasti prema uposlenima u obrazovnim ustanovama USK.

Očekuju dolazak i velikog broja svojih kolega iz drugih kantona Federacije BiH.

XS
SM
MD
LG