Dostupni linkovi

Umjetnici iz svijeta u Titovom atomskom skloništu


Prostorije u atomskom skloništu, foto: Mirsada Ćosić
Prostorije u atomskom skloništu, foto: Mirsada Ćosić
Međunarodno Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground, koje je već
proglašeno kulturnim događajem Evrope za ovu godinu, svečano će biti
otvoreno 27. maja 2011. godine u podzemnom gradu kod Konjica.

Taj objekat koji je gradila bivša JNA od 1953. do 1979. godine, trebao bi da ugosti preko četrdesetak likovnih umjetnika iz cijeloga svijeta.

Titovo atomsko sklonište u Konjicu ovih dana posjetila je sedma grupa umjetnika, koji su razgovarali sa selektorima Bijenala, čija je ideja da ožive Titovo atomsko sklonište.

„Većina pozvanih umjetnika je već bila tu. To nam se učinilo veoma važnim da pozovemo umjetnike da na neki način revitalizuju ovaj objekat,
"Objekat može da postane neki goli spomenik jednome vremenu, ali s ovim on sasvim isgurno dobija jednu novu dimenziju", kaže jedan od selektora Bijenala Petar Đuković.
da ga ožive, jer on je mrtav, može da postane neki goli spomenik jednome vremenu, ali s ovim on sasvim isgurno dobija jednu novu dimenziju. Organizatori će finansirati svaki od radova. Postoji ideja da se umjetnicima kaže da te radove ostave ovdje, iako su njihovi vlasnici koji u svakom datom momentu, iz ovih ili onih razloga, mogu taj rad da povuku. Prepostavaljam da će većina, ako ne i svi umjetnici, a vjerujem svi, prihvatiti da to ostane ovdje, s tim što oni ipak ostaju vlasnici djela. To je jedna putanja koja otvara mogućnost da se tu napravi jedna ozbiljna kolekcija“
, kaže jedan od selektora Bijenala Petar Đuković iz Crne Gore.

Đuković je naglasio da će najveći dio umjetnika radove uraditi tokom marta i aprila, a po njihovoj želji, oni će i doći i postaviti svoje radove u objekat.

„Posljednja riječ imaginacije, fantazije i osmišljavanja naravno pripada umjetnicima. I ova posjeta, kao i ranije posjete, je zapravo u toj funkciji“
, kaže Đuković.

Otisak vremena


Prostorije ureda u atomskom skloništu, foto: Mirsada Ćosić
Umjetnike u Arku predvodio je doajen srbijanske konceptualne umjetnosti i ovogodišnji predstvanik Srbije na Venecijanskom bijenalu Dragoljub Raša Todosijević.

„Bijenale - to je jedno dosta teško pitanje da li izložiti nešto što pripada normalnoj produkciji, ili nešto što bi se u nekoj bližoj ili daljoj vezi moglo poklopiti ili biti potaknuto u samom bunkeru. Ali ideja vučje jame stvarno mi se vrti u glavi - poslednja odbrana. Ono što mene može da podigne, to može da me potakne u moju mladost. Ja sam već razmišljao o nekim radovima sa nekim tepisima, koja bi bila neka veza sa Who is afraid jelou, blue end red, tako da spojim taj minimalizam sa jednim foklorom“
, navodi Todosijević.

Tokom posjete posjete objektu Arka zabilježili smo izjavu i Tima Ečlisa iz Velike Britanije, koji će biti jedan od učesnika Bijenala.

„Mjesto samo po sebi je izuzetno, prvenstveno stoga što je to kao otisak jednog drugog vremena, jednog drugog mjesta, ako možemo tako reći. Prostor i bunker sam po sebi već djeluje kao umjetnički projekat“
, kaže Ečlis.

„Oko mene je uvijek neki nerazumljivi život koji ja nastojim da razumijem tako što radim radove. I ova izložba, kao i druge slične izložbe, zapravo predstavlja mogućnost da ti ignorišeš ove pravne granice i da komuniciraš sa ljudima koji se bave sličnim poslom kao i ti“, objašnjava Aleksandar Šoburov iz Rusije.

Na prvom Bijenalu D-0 Ark Underground ukupno če učestvovati 44 umjetnika, od kojih je osam iz BiH. Radovi postavljeni u prostor atomskog skloništa ostaju kao dio stalne postavke i kao osnova pretvaranja atomskog skloništa u novi kulturni toponim u ovom dijelu Evrope.
  • Slika 16x9

    Mirsada Ćosić

    (Konjic, 1970) Diplomirala na Fakultetu političkih nauka, Odsjek za žurnalistiku. Za Radio Slobodna Evropa počela raditi 2000. godine. Nakon nekoliko mjeseci angažovana i za TV Liberty. U radijskom iskustvu najveći značaj ima upravo saradnja sa RSE.

XS
SM
MD
LG