Dostupni linkovi

Misterija spiska povezanih sa terorizmom još nije riješena


Akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, februar 2010, foto
Akcija "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, februar 2010, foto
Dok se u Sarajevu očekuje monitoring tim EU koji će procijeniti kako i koliko policija u BiH sarađuje, još uvijek se traže odgovorni za spisak od 45 navodnih terorista koji je objavljen u medijima i poslan u UN.

Savjet ministara BiH i Ministarstvo bezbjednosti saopštili su da zvanično spisak 45 terorističkih organizacija nikad nije poslat UN-u, dok mediji koji su ga objavili tvrde suprotno. Dok se odgovornost prebacuje s jednih na druge, šteta je već napravljena - i to za ugled zemlje u svijetu.

Spisak 45 organizacija iz BiH navodno povezanih sa terorizmom koji od marta ove godine potresa zemlju za zvanične vlasti ne postoji. Prema stavu ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića on je lažan, a navodno neovlašteno su ga na memorandumu Vijeća ministara BiH sastavila dvojica policajaca iz RS, inače članovi Udarne grupe za borbu protiv terorizma čija imena Ahmetović nije htio obznaniti:

„Bez dvojbe da je neovlašteno napravljen na memorandumu Vijeća ministara i da su ga ljudi koji su ga napravili neovlašćeno napravili i da nikad nije razmatran na dnevnom redu Udarne grupe za borbu protiv terorizma.“
Oni koji su plasirali u javnost su nanijeli veliku štetu najviše Bošnjacima, tvrdi državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.


Sudeći prema ranije objavljenim informacijama, radi se o Vladi Jovanović i Branislavu Dujkoviću, protiv kojih je upućena i prijava državnom Tužilaštvu. Šteta je, kaže Ahmetović, nanesena, a među glavne krivce svrstava one koji su spisak objavili:

„Oni koji su plasirali u javnost su nanijeli veliku štetu i vjerujem da je time ponajviše šteta nanijeta Bošnjacima i organizacijama koje su se našle u javnosti na jedan način koji sigurno nije primjeren. Dnevni avaz je plasirao informaciju koja sigurno ne odražava stanje i spisak koji je otišao prema UN-u. “

Objavljivanjem spiska u martu ove godine, Dnevni avaz se poziva na tvrdnje zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića da raspolaže informacijom koju je dobio od Tužilaštva BiH o postojanju saznanja o ovim organizacijama, a sve u vezi sa slučajem Safeta Durgutija, profesora medrese u Travniku, koji je zatražio od UN-a da ga skine sa liste koja ga sumnjiči za veze sa terorizmom.

Glavni urednik Dnevnog avaza Sead Numanović tvrdi da je istina drugačija od one koju je plasirao ministar Ahmetović:

„Nije istina da taj spisak nije došao do UN-a. On jeste tamo i mi tačno znamo koji su ga ambasadori dobili i o čemu su razgovarali sa našim diplomatskim predstavnicima, ali i sa međunarodnim novinarima.“

Odgovornost državnih organa

Jedna od organizacija sa famoznog spiska 45 jeste i list Saff. Riječ je o islamskom vjerskom časopisu koji je, prema riječima glavnog urednika Semira Imamovića, uvijek osuđivao terorizam u ime islama, te da ne zna ko ga s tim dovodi u vezu. Ipak, najveća je šteta nanesena BiH, kaže Imamović:
U listu Saff koji je na famoznom spisku terorističkih organizacija kažu kako ne znaju kome da se žale, jer se svi ograđuju od spiska.


„Ja bih potencirao štetu koja je nanasena državi BiH - i to se namjerno radi. To, dakle, pojedini izvori namjerno rade. Želi se BiH predstaviti kao leglo terorizma, leglo nekakvih ostrašćenih terorista koji su spremni ugroziti svjetski mir itd.“

Što se tiče pokretanja odgovornosti, Imamović kaže kako se, zbog činjenice da se svi ograđuju od spiska, ne zna ni kome bi se žalili.

Iz Tužilaštva BiH zvanične informacije još nema, a o samom spisku i aferi nikada nije informirana ni Komisija za odbranu i sigurnost BiH. Zadnja informacija Vijeća ministara a koju je saopštio predsjedavajući Nikola Špirić glasi:

„Spisak koji kola, on ne postoji za Vijeće ministara.“

No, šta ako se nakon ove isključivosti utvrdi drugačije, pita se predsjedavajući parlamentarne Komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Mirko Okolić:

„Onda će morati neko da bude za to odgovoran. Naravno, da će to morati biti odgovorni državni organi. Prema tome, na tome treba da se radi veoma, veoma ozbiljno, bez obzira ko je na čelu toga državnog ministarstva i državne institucije, jer to je u interesu čitave BiH.“

Zastupnik SDP BiH Denis Bećirović kaže kako postoji vjerovatnoća da će ova partija tražiti pokretanje odgovornosti aktuelnog ministra sigurnosti jer nikad nije dostavio traženu informaciju kako o spisku tako i o akciji 'Svjetlost', provedenoj u vehabijskoj zajednici u Gornjoj Maoči kada je uhapšeno sedam osoba zbog ugrožavanja teritorijalne cjeline BiH, napada na ustavni poredak BiH i izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti:

„Nema smisla optuživati neke niže činovnike, treba krenuti redom, dakle od glave. Treba da vidimo, prije svega, odgovornost predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra sigurnosti, pa onda da vidimo ko je odgovoran za takvo ponašanje.“

Iako je, sudeći prema Vijeću ministara, afera završena čini se da tek počinje i to pričom ko šta radi pod državnim krovom. Naime, prema izjavama načelnika krim policije RS Gojka Vasića, Udarna grupa za borbu protiv terorizma je od strane policajaca koji se sada terete za kreiranje lažnog spiska, dobila informacije o potencijalno opasnim grupama. Pitanje je kako su informacije o tome iz Vijeća ministara i Ministarstva sigurnosti dospjele u javnost, te i ako su i dospjele do UN-a zašto se to krije.

*****
Možda bi vas moglo zanimati i ovo:
Vehabije u BiH: Od Bočinje do Maoče
Vlasti u BiH negiraju postojanje spiska osoba povezanih sa terorizmom
XS
SM
MD
LG