Dostupni linkovi

Srebreničanke pripremaju tužbu protiv Carle del Ponte


Hanifa Đogaz, jedna od srebreničkih majki, u memorijalnom centru Potočari, 2010
Hanifa Đogaz, jedna od srebreničkih majki, u memorijalnom centru Potočari, 2010
Udruženja Srebreničanki odlučna su u podizanju tužbe protiv bivše haške tužiteljice Carle del Ponte. Prikupili su preko 4.000 potpisa, pripremaju tužbu, a zastupat će ih tuzlanski odvjetnik Damir Alić uz pomoć londonskog odvjetničkog tima.

Podsjećamo: majke i žene Srebrenice traže utvrđivanje odgovornosti Carle del Ponte zbog uništavanja predmeta pronađenih u masovnim grobnicama, koji su u Haškom tribunalu korišteni kao dokazi. Proces je još uvijek u ranoj fazi, kaže Damir Alić.

„Mi počinjemo sa prikupljanjem dokaza ovdje u BiH i na strani, o
Stručnu pomoć već je ponudio odvjetnički dvojac iz Londona, koji će bez novčane naknade pomoći tuzlanskom timu u ovom procesu.
dnosno u Haškom tribunalu - jer je većina dokaza, zapravo, u Haškom tribunalu. Ono što će oni nama dati, to će vjerovatno poslužuiti kao dokaz. Ono što neće dati, mi ćemo se potruditi da na druge načine dobijemo“
, navodi Alić.

Stručnu pomoć već je ponudio odvjetnički dvojac iz Londona, koji će bez novčane naknade pomoći tuzlanskom timu u ovom procesu.

„U narednih 15-ak dana vrlo vjerovatno bi trebao da se desi taj sastanak. Radi se o advokatima Fergusu Randolphu i Hugu Merceru, obadvojica iz Londona, iz Engleske. Oni su advokati sa dugogodišnjom praksom u ovakvim i sličnim stvarima“, kaže Damir Alić.

Hatidža Mehmedović u Potočarima, 2010
Obitelji žrtava su svjesne da ih čeka dug i težak proces.

„Mi uvijek kažemo da su nam u Bosni ubili našu djecu, naše najmilije, a u kući gdje se donosi pravda su nam ubijene uspomene, posljednje uspomene na naše najmilije. To se nije smjelo desiti ni slučajno. To nije njihova privatnost bila. Ako je ikome pripadalo, to je pripadalo porodicama“, kaže Hatidža Mehmedović iz udruženja Srebreničke majke.

Tužba i protiv Amira Ahmića


Osim Carle del Ponte, obitelji žrtava traže i punu odgovornost bošnjačkog oficira za vezu pri Haškom tribunalu Amira Ahmića, koji je, prema njihovim tvrdnjama, bio upoznat sa namjerama u vezi sa uništenjem predmeta.

Amir Ahmić se ne boji tužbe, čak je i podržava, jer smatra da će se ovim procesom skinuti ljaga sa njegovog imena i napokon pronaći pravi krivci.

„Znam da je u vezi sa uništenjem artefakata glavni tužilac Serge Brammertz napisao svoj izvještaj vlastima u BiH. Ono što je značajno u tom
Uništenje artefakata je bila jedna isključivo interna odluka Ureda tužioca, tvrdi Amir Ahmić.
pismu, izvještaju su navodi da prilikom predaje artefakata za vrijeme ekshumacija u BiH niko od vlasti nije tražio povrat, pa čak nije tražio povrat ni zbog ukopa. Postavlja se pitanje da li je neko ko je to predao, a mi još uvijek ne znamo ko, pitao žrtve, majke da li može i da li ima njihov blagoslov da to preda. Uništenje artefakata je bila jedna isključivo interna odluka Ureda tužioca, o kojoj ne da nisam znao ja nego niko u BiH nije znao. Žrtva je uvijek u pravu: Znači mi smo u pozciji da moramo pomagati žrtvama sa odgovorima, a svaki vid zloupotrebe ili špekulacije ne pridonose pravdi i istina kojima svi težimo“
, kaže Ahmić.

Odluka da tuže Carlu del Ponte dovela je do podjele među srebreničkim udruženjima. Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa protivi se podizanju tužbe. Članica ovog udruženja Kada Hotić.

„Što se tiče Ahmića, on nas je prvi obavijestio o tim događajima - da je saznao da su uništeni. I ne možemo na tu adresu tužbu uputiti. A ni Carla del Ponte kao pojedinac smatramo da nije prava adresa za tužiti. Prava adresa je Haški tribunal“, kaže Kada Hotić.

Majke i Žene Srebrenici vjeruju da je, ako ne jedini, onda sigurno najveći krivac upravo Carla del Ponte i još nekoliko osoba čija će imena otkriti novi sudski proces koje one upravo započinju, kaže Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Žene Srebrenice.

Vi znate da je Carla del Ponte potpisala sa Svilanovićem neke dokumente da se mogu koristiti samo u suđenju Miloševiću. Prema tome, da su se ti dokumenti mogli korsititi za onu tužbu protiv Srbije i Crne Gore, možda bi presuda bila drugačija. Između ostalog, tražimo i da sa skine oznaka povjerljivo sa tih dokumenata. Bila bi drugačija presuda da su došli do tih dokaza, ne bilo da je izvršen genocid samo u Srebernici. Prema tome, mi sad uz ovo tražimo i da se skine oznaka povjerljivo s ovih dokumenata“, navodi Hajra Ćatić.

Tužba će, navodi odvjetnički tim, ići u pravcu utvrđivanja odgovornosti Carle del Ponte i drugih osoba koje su sudjelovale u procesu uništavanja predmeta, a ne u pravcu traženja materijalne odštete.

Majke i žene Srebrenice, uz podršku brojnih Srebreničana, odlučile su ući u pravnu bitku koja im u konačnici može donijeti ili potpuni smiraj, ili još jednu gorku pilulu u potrazi za pravdom.

*****
Program Pred licem pravde - Zločin i Kazna (procesuiranje ratnih zločina, istrage, glas žrtava, tranzicijska pravda, zaštita svjedoka) - program Radija Slobodna Evropa - samo u radijskom programu RSE svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata i na našoj internet stranici. (Autor programa Pred licem pravde: Dženana Halimović)
XS
SM
MD
LG