Dostupni linkovi

Odzvonilo bježaniji osuđenika sa dvojnim državljanstvom


Bariša Čolak i Snežana Malović nakon potpisivanja ugovora, 26. februara 2010
Bariša Čolak i Snežana Malović nakon potpisivanja ugovora, 26. februara 2010
Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Snežana Malović i Bariša Čolak, potpisali su u Beogradu izmijenjene ugovore koji će onemogućiti da pravosnažno osuđene osobe, odlaskom u drugu državu, izbjegnu izvršenje kazne.

Podaci govore da ima oko 150 pravosnažno osuđenih, koji su od izvršenja kazne pobjegli iz Srbije u BiH i obrnuto, kazala je nakon potpisivanja ministrka pravde Srbije Snežana Malović.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak kaže da je najznačajnije što više neće biti nikakve mogućnosti da neko izbjegava kaznu.

"Ona će se morati izvršiti u jednoj ili drugoj državi. Nema više saglasnosti osuđene osobe da bi se kazna izdržavala", rekao je Čolak, navodeći da će državljanstvo ili mesto prebivališta biti ključni element koji će odrediti gdje će se jedan predmet procesuirati.

Ugovorom će biti izbjegnuto vođenje istraga u jednoj i drugoj državi po istom predmetu, što će dovesto do toga da se izbjegne “nepotrebno raspisivanje međunarodnih poternica tamo gde to nije nužno“, istakao je Čolak.

Sporazum o izvršenju sudskih odluka BiH je početkom februara potpisala i sa Hrvatskom u koju se zatvorske kazne sakrilo oko 110 pravosnažno osuđenih. Istovremeno, nije rijetko da se od sudske kazne iz Hrvatske osuđeni ili optuženi sklanjaju u BiH, a među najpoznatijim je Branimir Glavaš koji još uvijek nema pravosnažnu presudu.

Lepoglava ili Zenica


Međutim, iz Hrvatske se u BiH sklonilo i 50 pravomoćno osuđenih. Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović tvrdi da je kriminalcima odzvonilo:

„Oni više neće moći birati da li u zatvor ili ne, nego mogu birati: Lepoglava ili Zenica.“


Dokaz da je saradnja i praktično počela je današnje izručenje Bojana Gudurića, kojeg je Granična policija BiH jutros predala vlastima Hrvatske. Gudurić je optužen za učestvovanje u ubistvu suvlasnika zagrebačkog lista "Nacional" Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Za još oko 60 pravosnažno osuđenih bjegunaca iz BiH se ne zna gdje su, a 13 ih je pobjeglo u Crnu Goru, koja je jedina za sada ostala van ovog sporazuma, što bi u narednom periodu mogao biti problem, smatra Branko Todorović iz Helsinškog odbora RS:

„Također nas može zabrinuti to što Crna Gora nije uključena u tu vrstu sporazuma jer je očigledno da će kriminalci iz regiona imati jednu vrstu utočišta i zaštite na toj strani. Prema tome, EU u sklopu evroatlantskih integracionih procesa treba pred zemlje u regionu stavljati jednu vrstu zadaće između ostalog, a to je da se nađe pravni i institucionalni odgovor za sprječavanje kriminala i na jedno ismijavanje pravde pred javnošću kakvo smo do sada imali.“


Više o ovoj temi možete pročitati u tekstovima:

Kraj begu kriminalaca s dvojnim državljanstvom BiH i Srbije
BiH i sa Srbijom potpisala ugovor o izbjegavanju izvršavanja kazni
Sporazum Hrvatske i BiH omogućuje hapšenja odbjeglih osuđenika
Izručivanje odbjeglih kriminalaca uskoro počinje
XS
SM
MD
LG