Dostupni linkovi

Kraj begu kriminalaca s dvojnim državljanstvom BiH i Srbije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine, Snežana Malović i Bariša Čolak, potpisali su u Beogradu izmenjene ugovore koji će onemogućiti da pravosnažno osuđene osobe, odlaskom u drugu državu, izbegnu izvršenje kazne. Poznat je niz slučajeva begunaca koji su spas od zatvorske kazne potražili u drugoj državi.

Osuđenici s dvojnim državljanstvom više neće moći izbegavati kaznu begom u drugu državu, što je u borbi protiv kriminala, predstavljao značajan problem državama regije, kaže ministrka pravde Srbije Snežana Malović.

"To će onemogućiti da osuđeni odlaskom u drugu državu, odnosno državu u kojoj imaju prebivalište ili čiji su državljani, izbegnu izvršenje kazne na koju su pravosnažno osuđeni što se do sada pokazalo kao problem u praksi", kazala je ona.

Podaci govore da ima oko 150 pravosnažno osuđenih, koji su od izvršenja kazne pobegli iz Srbije u BiH i obrnuto, navodi ministarka pravde Srbije.

Izbegnuto vođenje istraga

Iz BiH su nakon izricanja pravosnažne presude pobegle 282 osobe, od čega ih se 100 nalazi u Srbiji, 110 u Hrvatskoj i 13 u Crnoj Gori, dok se za 56 pravosnažno osuđenih osoba ne zna gde se nalaze. Ministar pravde BiH Bariša Čolak kaže da je najznačajnije što više neće biti nikakve mogućnosti da neko izbegava kaznu.

"Ona će se morati izvršiti u jednoj ili drugoj državi. Nema više saglasnosti osuđene osobe da bi se kazna izdržavala", rekao je Čolak, navodeći da će državljanstvo ili mesto prebivališta biti ključni element koji će odrediti gde će se jedan predmet procesuirati.

Ugovorom će biti izbegnuto vođenje istraga u jednoj i drugoj državi po istom predmetu, što će dovesto do toga da se izbegne “nepotrebno raspisivanje međunarodnih poternica tamo gde to nije nužno“, istakao je Čolak.

Poznat je niz slučajeva begunaca koji su spas od zatvorske kazne potražili u u drugoj državi. Branimir Glavaš iz Hrvatske je pobegao u BiH kao i nekadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić koji je utočište našao u Hrvatskoj.

Iste ugovore BiH je usuglasila i sa Hrvatskom. Oko 50 osoba koje su u Hrvatskoj pravomoćno osuđene pred pravdom se skriva u BiH, dok se u Hrvatskoj nalazi 110 pravosnažno osuđenih begunaca iz BiH.

Ugovorima je predviđeno formiranje zajedničkih istražnih timova Srbije i BiH.

XS
SM
MD
LG