Dostupni linkovi

RS uzalud potrošila milione za lobiranje


Zgrada Vlade RS, Banjaluka, 2010
Zgrada Vlade RS, Banjaluka, 2010
Izostanak bilo kakve međunarodne podrške odluci Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH - još jedna je potvrda da lobiranje vlasti RS-a u inostranstvu nije donijelo željene rezultate.

U periodu od 2007., do kraja 2010. godine vlasti RS potrošile su na lobiranje oko 17 miliona maraka. Za ovaj posao, kako su ranije potvrdili entitetski zvaničnici, angažovane su najrenomiranije kompanije u svijetu - “Hill & Knowlton International” iz Belgije lobira za Vladu RS na području Evrope, a “Quinn Gillespie Associates” to radi u Sjednjenim Američkim Državama.

Iako mnogi smatraju da je efekte lobiranja teško izmjeriti, analitičari kažu da postoje nesumnjivi pokazatelji. Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES Bakhtijar Aljaf objašnjava da je jedan od ključnih pokazatelja - privreda i broj stranih investitora u RS.

„Sada kada predsjednik RS govori o nekom referendumu, normalno da to odbija investitore i odbija privrednike“
, kaže Aljaf.

Upravo je priča o referendumu - slaže se dio opozicije u RS, pokazala koliki su efekti lobiranja entitetske vlade. Inicijativa o referendumu nije podržana ni od jednog relevatnog međunarodnog faktora.

Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić zato ističe da je suma koja se izdvaja za lobiranje prevelika s aspekta budžetskih kapaciteta RS, a efekti - gotovo nikakvi.

„Gdje god se govori o BiH i o njenoj krizi, koja traje praktično od izbora do danas, svi kvalifikuju da se radi o najtežoj političkoj krizi od Dejtona pa do danas. I svi odreda u prvi plan stavljaju da je indukcija, te krize ili eskalacija te krize došla političkim potezima iz RS“
, navodi Čavić.

Tek poneki tekst


Dragan Čavić dodaje da je uticaj na institucije mali, te da se efekti lobiranja ogledaju tek u ponekom tekstu u stranim medijima u kojem se artikulišu stavovi iz RS, što je, po njegovom mišljenju, marginalno.

A predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić objasnio je medijima šta je bio cilj vlasti da angažuju skupe lobističke kuće:

Aleksandar Džombić
„Da bismo lakše proveli određene radnje i ciljeve kojima teži RS za to nam treba i pravna podrška i podrška lobi kuća u svijetu. To koriste mnogi u svijetu. Ne vidim zbog čega bi bio problem da koristi RS.“

Politička analitičarka u njemačkoj fondaciji Friedrich Ebert Tanja Topić smatra da su nove odluke entitetskih vlasti promijenile relativno stabilnu sliku RS stvorenu posljednjih godina.

„Mi vidimo da RS ne uživa snažnu međunarodnu podršku. Ovdje vidimo konkretno koliko je protesta u međunarodnim krugovima i međunarodnim organizacijama izazvala odluka o raspisivanju referenduma“
, kaže Tanja Topić.

Potpredsjednik NSRS i poslanik SDA Ramiz Salkić kaže da, ukoliko entitetske vlasti čine poteze suprotne interesima države, niko ih neće ozbiljno shvatiti, niti će biti ulaganja.

„Ja smatram da se uzalud troše svi ovi milioni na lobiranje kad se ne stvara unutrašnji ambijent u BiH i unutrašnja harmonija. Nemoguće je onda očekivati pozitivne rezultate i od tog lobiranja“
, navodi Salkić.

Salkić smatra da vlasti RS izdvajaju značajna sredstva kako bi stvorile sliku kod relevatnih međunarodnih političkih faktora, prvenstveno u EU, da je BiH neodrživa i da treba tražiti nova rješenja.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić napominje da lobistički poslovi ne mogu biti tajna jer sva budžetska sredstva moraju biti opravdana pred Narodnom skupštinom. On podsjeća da poslanici posljednjih godina nisu vidjeli nijedan izvještaj o učinku renomiranih lobista koji rade za RS.
XS
SM
MD
LG