Dostupni linkovi

I političari počeli stezati kaiš


Parlament BiH u jednom od prošlih saziva, arhiv
Parlament BiH u jednom od prošlih saziva, arhiv
Nedavno je predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović od visokog predstavnika Valentina Incka zatražio da obustavi plate državnim parlamentarcima.

Za one koji su zaboravili: državni parlament u BiH šest mjeseci od izbora nije održao nijednu sjednicu jer nije konstituisan Dom naroda. Sve to nije smetalo onima koji su izabrani za Zastupnički dom da plate primaju uredno pet mjeseci, iako se većina njih za to vrijeme nije ni približila zgradi državne skupštine, a kamoli ušla u nju.

Mladen Ivanković Lijanović odgovara na pitanje šta ga je natjeralo da zamoli visokog predstavnika da preduzme nešto, kad već domaći političari ne mogu ili ne žele.

„Da visoki predstavnik da rok mjesec dana. Ukoliko u roku od mjesec dana ne formiramo Parlament, ne formiramo zakonodavnu i izvršnu vlast na niovu države BiH, da obustavi sva primanja, jer nije pošteno i nije doboro za neodrađen posao primati plaću“
, kaže Ivanković Lijanović.

RSE: Jeste li odbili da primite platu?

"Ne, ja ne mogu. Dakle, ništa se neće desiti ako ja sam odbijem. Dakle, mislim da će to samo biti žrtva bez veze“
, kaže Mladen Ivanković Lijanović.

Sarajlije podržavaju ovakvu inicijativu, mada ne vjeruju da će ona biti ostvarena:



S druge strane, Šemsudin Maljević iz NVO Akcija građana kaže da je svaka inicijativa koja bi mogla da promijeni nešto nabolje dobro došla.

„Naravno da je politički potez, ali neka je. Koji je problem u tome? Ako je to dobra stvar, da dolazi od bilo koga ne pravi razliku. Ako će to pokrenuti stvari, zašto ne?“, navodi Maljević.

„Kada bi mene neko pitao, ja bih ukinula. Kada počnu da rade, imaće platu, a zato što ne rade ne mogu dobiti platu. Ali u ovoj zemlji koja nema osnovne elemente sigurnosti koje definiše svaka država, sve je moguće, pa i taj apsurd da ne radite, a dobijate platu od koje se vrti u glavi nama običnim smrtnicima“
, predsjednica Sindikata RS Ranka Mišić.

Štedi i Špirić


Da bi nešto mogao da uštedi, sjetio se pred kraj mandata i predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić. Sa dnevnog reda sjednice je, naime, skinut prijedlog zakona o dužnostima i pravima poslanika, koji je, između ostalog, za parlamentarce predvidio bogat penzioni fond. Oni bi, prema tom zakonu koji je predložio ministar pravde Bariša Čolak, išli u penziju sa 55 godina i primali više od 1.000 eura penzije.

Novi saziv Vlade Federacije BiH, mart 2011
Uštede se najavljuju i iz nove Vlade Federacije BiH. Nakon sporazuma sa Savezom samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, uputili su u Federalni parlament inicijativu za uvrštavanje sindikalnih predstavnika u određena nadležna radna tijela Predstavničkog doma kako bi sindikalci bili uključeni u kreiranje zakona direktno vezanih za radničku problematiku i potrebe.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović vjeruje da bi svaki od ovih poteza političara, ukoliko bude realizovan do kraja, mogao da pomogne radnicima, koji kako kaže žive na ivici siromaštva.

“Priželjkujemo i zahtijevamo da što prije krenu da rade redovne sjednice na kojima će se usvajati – zato se i zovu zakonodavna vlast – zakone koji će dati boljitak i radnicima i građanima države BiH”
, kaže Bajramović.

Vlada RS je u nekoliko navrata smanjila plate svojim visokopozicioniranim funkcionerima. Problem je, kaže Ranka Mišić, predsjednica Sindikata iz tog entiteta, što su plate smanjili i državnim službenicima.

„Portirima, čistačicama, srednjoj stručnoj spremi, pa neko ko je imao 500 maraka, smanje mu platu za 10 posto i on ima platu onda od 450 maraka, a nekom ko je imao platu od 3.000m smanji se za 10 posto i on ima platu od 2.700“
, navodi Mišić.

Građani Banje Luke ogorčeni su situacijom u kojoj političari brinu samo za sebe, a građani žive u bijedi:



Brojna istraživanja nevladinih organizacija govore o enormnim sumama novaca koje u BiH troši državni aparat.

Jedno od takvih istraživanja uradio je Centar za zastupanje građanskih interesa. Oni su, naime, došli do podatka da je od opštih izbora do kraja marta ove godine na plate i naknade zvaničnika koji nisu radili ništa potrošeno skoro 17 miliona eura.
XS
SM
MD
LG