Dostupni linkovi

BiH obilježava 70 godina od ustanka protiv fašizma
Aida Đugum

Bosna i Hercegovina obilježava 70 godina od ustanka bh. naroda u borbi protiv fašizma.

Sve je počelo u Drvaru 27. jula 1941. godine, kada je narod ustao u borbi protiv fašizma. Mnogi su otišli u rat iz školskih klupa. Jedan od njih je i Salko Rizvić iz Modriče. Njegove kolege Srbi i Jevreji ubijani samo zbog imena i bilo je prirodno, kaže Rizvić, da krene u narodnooslobodilačku borbu.
Salko Rizvić iz Modriče

„Mi smo znali zašto se borimo. Borili smo se gladni, bosi, ušljivi, u opancima, bez municije...“

Ideje antifašizma moraju se promovisati, a fašizam u Drugom svjetskom ratu je pobijeđen zahvaljujući zacrtanom cilju, što danas nije slučaj, kaže predsjednik SUBNOR-a Jure Galić:

“Mislim da je najteža činjenica, najporaznija, da se ne uči iz prošlosti. Dokle god mi to ne proučavamo, nama se uvijek i stalno ponavlja ista stvar.”

U Drvaru, gdje je započeo opštenarodni ustanak protiv okupacije i antifašistička borba svih naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, održan je veliki narodni zbor. U okviru svečanosti održane su brojne kulturno-zabavne manifestacije.

Čvrsto jedinstvo

Predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić je, obraćajući se Drvarčanima, rekao da 27. juli Drvarčani moraju ljubomorno čuvati.

„Ja mislim da je Drvar bio prvi slobodan grad u pokorenoj Evropi. Mislim da bi danas antifašistička Šumanova Evropa trebala doći da se pogleda u ogledalu, kao i svi mi u Bosni i Hercegovini pred ovim srušenim spomenikom“, smatra Špirić.

Petar Dodik: Možda najvrijednije što je postignuto u toj našoj narodnooslobodilačkoj borbi je da se stvorilo tako čvrsto jedinstvo i takva sloga između naših naroda.
27. juli obilježen je i na drugim, brojnim mjestima u BiH, gdje se uz ovaj datum tradicionalno okupljaju antifašisti.

U Sarajevu je 70. godišnjica od ustanka protiv fašizma obilježena polaganjem cvijeća na Spomen-parku Vraca u Sarajevu, simbolu stradanja Sarajlija u Drugom svjetskom ratu.

Nosilac Partizanske spomenice Petar Dodik kaže da je 27. juli 1941. jedan od najsvjetlijih datuma u istoriji bivše Jugoslavije.

„Možda najvrijednije što je postignuto u toj našoj narodnooslobodilačkoj borbi je da se stvorilo tako čvrsto jedinstvo i takva sloga između naših naroda i građana, što je, vjerujem, najveća vrijednost - i najviše žalim što nam je to propalo“, naglasio je on.
XS
SM
MD
LG