Dostupni linkovi

Evropsko takmičenje novinara: Gulaš najbolje kuhaju Slovenci


Poznato je da novinari znaju zakuhati, ali da znaju i kuhati pokazalo je 7. prvenstvo Europe u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare, koje je od 6. do 11. novembra održano u Hrvatskoj. Ovogodišnje takmičenje, koje je održano u Korenici, okupilo je 26 novinarskih ekipa iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovačke.

Iako rezultati toliko i nisu bili bitni, treba reći da su ovogodišnji prvaci Evrope među novinarima u kuhanju lovačkog gulaša ekipa Krugovala 93.1 iz Garešnice, drugo mjesto osvojila je ekipa Radio Slovenske Gorice, dok je treća bila ekipa Dobro jutro Slovenija.

Zapravo, kuhanje lovačkog gulaša je samo povod da se novinari iz više zemalja nađu, druže i zabave, te zaborave bar nekoliko dana na svakodnevne probleme, kaže direktor ovog takmičenja Vladimir Jurić ističući da iz godine u godinu novinari kuhaju sve bolje:

„Za razliku od prvih godina jer ovo je deveta godina da radimo ’kotlić u novinara’, prvo smo radili dvije godine u Hrvatskoj, pa smo se onda proširili. Jednostavno, novinari dobro kuhaju. I ono što je dobro - nema više nejestivih gulaša. Prvih godina je bilo svega, bilo je nejestivih gulaša, izgorjelih. Sada su ljudi shvatili šta se traži, čak su i Mađari prilagodili nama i rade jedan normalan gulaš okus, tako da svi znaju kuhati.“


Nema gulaša bez divljači


Mada je većina ekipa krila tajne recepta dobrog lovačkog gulaša, bilo je i onih koji su svoja znanje bili spremni da podjele sa drugima. Darko Kolar, član ekipe hrvatskog Radio Subica, pobjednik prošlogodišnjeg takmičenja, otkrio nam je tajnu dobrog lovačkog gulaša:

„Tajna osnovna za pravi lovački gulaš, to je ono što uvijek kažem, prvo i osnovno: treba imati divljač - jer bez divljači lovačkog gulaša nema.“

Najbitnije u ovom takmičenju novinara je dobro druženje, smatra Janez Kurbus, član ekipe Radio Slovenske Gorice, ovogodišnjih vicešampiona Evrope:

„Družimo se, smijemo, zabavljamo, pa nije tako važno kakvi su rezultati. Dobro je da smo četri dana skupa i kolegice i kolege, da je to druženje, da zaboravimo kamere, mikrofone, pa se malo zezamo. Ovo je krasna stvar.“

Međutim, bilo je i onih koji su na takmičenje došli vrlo ozbiljni, nakon velikih priprema i sa velikim ambicijama, poput ekipe Radio televizije Slovenije Val 202. Član ekipe Igor Mali:

„Ne volim da sam drugi - samo zlatna.“


RSE: Hoćete li se smjeti, ako ne osvojite prvo mjesto, vratiti u Sloveniju?

Mali: Onda ću tražiti neko pogodno mjesto za samoubistvo, ha,ha,ha.


Red kupusa, red krompira, ....


Osim što su se dobro zabavljali, novinari su imali priliku da se upoznaju i sa klulinarskim specijalitetima Like. Ljubazni domaćin ovogodišnjeg takmičenja, privatni poduzetnik Željko Orešković Macola otkrio nam je kako se u Lici pravi hobotnice ispod peke i bakalar na lički način:

„Mi hobotnice žive stavljamo pod peku iz tog razloga da nam one okreću krompire unutra.“

RSE: A bakalar?

Macola: A bakalar spremamo, to je jedan lički recepet - stavi se red kupusa, red krompira, suha rebra, a bakalara stavimo u naramak, pa podoložimo da brže bude gotovo.“

A novinari ne bi bili novinari da nakon proglašenja ovogodišnjih pobjednika nisu posumnjali u regularnost takmičenja. Kako je u prvih šest ekipa, koje na naredno evropsko prvenstvo idu direktno, bile po tri ekipe iz Slovenije i Hrvatske, odmah se posumnjalo u korumpiranost žirija i umješanost politike. Jedan od sudaca, Igor Bratulić, ovakve kuloarske priče nije želio ni da demantuje:

„Ne, neću demantovati, ali mogu reći da je bilo, međutim, niko nije ponudio dovoljno.“


Vakicna od rakije


Osim kuhanja, ove godine novinari su imali priliku i da se ekipno takmiče u brzinskom ispijanju hrvatskih vina Pošipa i Zlatine, tzv. ispijanju jarma. Kombinovana ženska ekipa Slovenije ovdje je pokazala izuzetnu nadmoć.

Kada se ovome doda da su zbog opasnosti od svinjske gripe, i nadolazeće krokodilske, morali da prime vakcinu u vidu rakije od borovica, može se samo zamisliti kako je novinarima nenaviklim na alkohol bilo teško. Ipak, na kraju su čini se svi bili zadovoljni. Bato Zorić, član ekipe RTRS:

„Odlično druženje. Ne pitate niko ni ko si, ni odakle si. Važno je koliko možeš popiti i koliko si veseo.“

Član ekipe Radio Kranj iz Slovenije Klara Mrak:

„Super je zaista, najbolje - i dobri ljudi, i dobra hrana i dobra pijača. Sve je super.“

S obzirom da je jedan od ciljeva ovog takmičenja i promocija turističkih potencijala mjesta u kojem se održava takmičenje, novinari su se mogli uvjeriti u sve ljepote 16 Plitvičkih jezera.

Organizatori ovogodišnjeg takmičenje bili su malo razočarani jer se nisu pojavile ekipe iz Češke, Italije, Srbije i Crne Gore. Vladimir Jurić:

„Ja sam poslao na 16 srbijanskih redakcija poziv. Nitko nije ni odgovorio. Meni je žao. Nama su trebale doći kolege iz TV Crne Gore koji su već bili na prvenstvu Evrope i već su kolegice spremile sve da bi došle ovdje, međutim, njihov generalni direktor nije im potpisao naloge i jednostavno je put storniran. Storniran je doslovce dva dana prije nego su trebali krenuti za Hrvatsku.“

Na kraju treba reći da, i pored velike ekonomske krize zbog koje je ovogodišnje takmičenje u kuhanju lovačkog gulaša za novinare bilo dovedeno u pitanje, treba zahvaliti domaćinima, te stalnim spozorima ove manifestacije Hipo Alpe Adria Grup i Limariji Sebastijan.
XS
SM
MD
LG