Dostupni linkovi

BiH: "Gazprom" u potrazi za naftom


Tuzla
Tuzla
Najmoćnija ruska kompanija „Gazprom" zvanično je saopštila da ove godine počinje obimna istraživanja u BiH kako bi počela eksploataciju nafte. Novac je osiguran, a računice kažu da će u prvoj fazi istraživanja koštati najmanje 50 miliona dolara.

Prema ranijim istraživanjima, koja su kasnije potvrđena, najbogatija područja naftom nalazi se na području Tuzlanskog kantona. Međutim, zbog neriješenih proceduralnih pitanja u Federaciji BiH, i pored velikog interesovanja stranih ulagača, neizvjesno je da li i kada mogu početi sa ulaganjima za pripreme i eksploataciju nafte.

Već godinama se govori da je tuzalanska regija bogata naftom. To su potvrdila i prijeratna istraživanja velikih svjetskih kompanija. Istraživanja koja potvrđuju nalazišta nafte danas su, tvrde stručnjaci, u rafineriji Bosanski Brod.
Od rata na ovamo ovom istraživanju se nije nikada ozbiljno pristupilo, mada su ponovno svjetske kompanije izrazile veliku zainteresiranost.


Ali od rata na ovamo ovom istraživanju se nije nikada ozbiljno pristupilo, mada su ponovno svjetske kompanije izrazile veliku zainteresiranost. Profesor Edin Delić, sa Rudarsko - geološko - građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Urađena je jedna studija u RS na temelju rezultata koje su imali Rafineriji Modriča, na osnovu koje su stručnjaci, koji su radili tu studiju, dali čak procjenu da se u regionu sjevernoistočne Bosne nalazi nekih 50 miliona tona rezrevne nafte”
, kaže Delić.

Delić tvrdi da razloge za zaustavljena istraživanja nakon rata treba tražiti u kompliciranoj legislativi BiH.

“Upravljanje resursima, odnosno koncesijama u BiH vrši se na tri nivoa vlasti: kantonalnom, u Federaciji entitetskom i u RS entitetskom, i imamo državni zakon o koncesijama. Fokalna tačka kritika je različit sistem upravljanja koncesijama, različit pravni okvir u pojedinim administrativnim jedinicama u BiH. To jednostavno nije ambijent u kome je moguće provoditi ovakva istraživanja. Sljedeća stvar koja je vrlo problematična je činjenica da po našem zakonu o koncesijama ne možete dati koncesiono pravo bez prethodno urađene fisibiliti studije, odnosno studije ekonomske opravdanosti”
, navodi Delić.

Procjene utemeljene na znanstvenim istraživanjima govore da je „BiH, uz južnu Crnu Goru i sjevernu Albaniju, najperspektivnije naftno - gasno područje od Urala do Sjevernog mora.

Pravo Energoinvesta

Profesor Zijah Ibrahimović iz Tuzle, koji je i sam vršio studije o nafti sa svjetskim znanstvenicim, kaže da ova priča nije rezultat nikakvih nagađanja već da o tome postoje ozbiljni dokumenti:

“Ja govorim o onome što je ostalo iza jednog uvaženog tima istraživača, a to su uglavnom bili engleski eksperti koji su radili prije toga na istraživanju nafte na Sjevernom moru. To su dokazani eksperti”
, kaže Ibrahimović.

Upravna zgrada Energoinvesta u Sarajevu, mart 2009.
Profesor Ibrahimović prisjeća se i neuspjelog sastanka jedne kanadske kompanije koja je došla ponuditi istraživanja bivšoj vladi Tuzlanskog kantona:

“Mi smo razgovarali sa ovim dečkima iz Kanade koji su, kad su saslušali ono što smo im mi ispričali, otprilike ponudili na jednom sastanku da bi u naredne tri godine uložili u istraživanje nafte negdje pedesetak miliona dolara. Tom sastanku je prisustvovao i premijer Kantona Mujić koji je sutradan došao i nešto se počeo vrpoljiti, ovo, ono, da bi na kraju ispalo:’Jao pa nismo ni znali, Eneregoinvest je već prije godinu dana podnio zahtjev da mu se dozvoli istraživanje nafte.’ Ostali smo bez teksta. To je blamaža.”

Pravo na istraživanja nafte na ovom području za sada pripadaju Energoinvestu, koji zbog rasparčanosti zakona na kantonalnim razinama nije mogao dati pravo na koncesiju nekim svjetskim kompanijama koje su bile spremne vršiti istraživanja.

“Eneregoinvest ima rješenje na istraživanja u periodu od 10 godina. Prošlo je već tri godine. Ukoliko se nešto pozitivno ne razriješi na
Osim problema procedure oko nadležnosti u Federaciji BiH, strane kompanije su naišle i na problem kako zaštititi interes ulagača.
ovom pitanju, pa da se pokrenu takve aktivnosti, vjerovatno će se pristupiti jednom novome modelu. Tuzlanski kanton će sačekati još određeno vrijeme i onda će vjerovatno poduzeti određene radnje kako bi ekonomsku moć kantona povećali i kroz istraživanje i eksploataciju nafte”
, kaže Bahir Imamović, iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva TK.

No, osim problema procedure oko nadležnosti u Federaciji BiH, strane kompanije su naišle i na problem kako zaštititi interes ulagača. U RS-u druga priča. Taj entitet ima puno jednostavniji zakon zakon i ruske naftne kompanije vrlo skoro počinju s istraživanjima na tom području.

“Imamo informacija kada je u pitanju entitet RS da će vrlo brzo kroz određenu procedure ruske kompanije, u saradnji sa komapnijama iz Srbije, ući u prostor RS i krenuti na istraživanje nafte, i za vrlo kratko vrijeme, za nekih četiri, pet godina, kao trebala bi nafta da potekne. Isto tako imamo informaciju da će ruske kompanije vrlo brzo ući i u prostor Federacije na nekim kantonima”, navodi Bahir Imamović.

Smatra se da Orašje, Pelagićevo, Lopare, Teočak i kompletno podnožje Majevice prema Tuzli zapravo leže na nafti.
XS
SM
MD
LG