Dostupni linkovi

Tonči Staničić, veleposlanik RH u BiH, u intervjuu za RSE kaže da se ne slaže sa tezom da Hrvatska nedovoljno brine o Hrvatima u BiH.

Uvjeren je da će hrvatska politika, bez obzira na predstojeće izborne rezultate, stalno upozoravati na neravnopravan položaj Hrvata u BiH.

Izrazio je zabrinutost zbog trenutačne političke situacije u BiH, zemlji u kojoj, kako kaže, gotovo ništa ne funkcionira.

RSE: Gospodine Staničiću, u posljednje vrijeme se sve više govori da hrvatska politika baš i nije toliko naklonjena Hrvatima u BiH, odnosno da nemate dovoljno brige. Slažete li se vi s tom tezom, odnosno koliko uopće hrvatska politika može pomoći Hrvatima u BiH?

Staničić: Mogu odmah baš izravno reći da se ne slažem sa tim. Svatko tko je iole objektivan i analizira barem zadnjih nekoliko godina službene pozicije hrvatske vanjske politike u odnosu na BiH steći će potpuno drugačiji dojam. Naravno, o nekim stvarima se mora voditi računa. Hrvatska je strana država. To što Hrvati žive u BiH, što su konstitutivni narod, ne znači da Hrvatska, kao ipak druga država, može napraviti više od onoga što bilo koja druga država radi. Naravno, posebna je odgovornost s obzirom da je briga o Hrvatima izvan Hrvatske ustavna kategorija. I naravno da Hrvati u BiH, koji nisu manjina kao u drugim državama nego konstitutivni narod, imaju tu posebnu poziciju.

RSE: Vjerujem da vi konkretno razgovarate sa ljudima, običnim građanima Hrvatima u BiH. Što vam oni kažu, zapravo koliko oslonac uopće vide u R Hrvatskoj?

Staničić: Vide veliki oslonac u Republici Hrvatskoj, iako moram reći da se možda u
Tonči Staničić
Tonči Staničić
nekim krugovima ima pogrešna predodžba da je taj oslonac materijalni i financijski, ako se mogu ovako ogoljeno izraziti, što nije točno. Ljudi vide više oslonac u potpori njihove pozicije kao političkog faktora, kao konstitutivnog naroda, koji je, budimo otvoreni i to je sasvim jasno, u pitanju. Situacija nije laka. Naravno da jedan dio problematičnog položaja Hrvata i nejednakosti koja je očigledna, proizlazi iz Daytona, i ustrojstva države koje je komplicirano sa tri konstitutivna naroda i dva entiteta, gdje je položaj Hrvata kao najmanjeg naroda vrlo neravnopravan u svakom mogućem pogledu. I to je nešto na čemu treba raditi. Naravno da Hrvatska onda, imajući to u vidu, nastoji ukazivati na tu neravnopravnost i nastojati da i ostali međunarodni čimbenici pomognu da se takvo stanje popravi.

RSE: Kada govorimo o političkoj situaciji u BiH, u kojem bi trenutku R Hrvatska uopće mogla i reagirati? Znamo da su, primjerice, predsjednik Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor reagirali u onom trenutku kada je Vlada Fedarcije formirana. Što bh. politika uopće može očekivati od R Hrvatske?

Staničić: Da nastavi raditi isto ono što je radila i do sada, što će biti slučaj. Naravno, dolaze izbori, biti će neka druga vlada. Međutim, ono što stalno ponavljamo i što se iz Hrvatske ponavlja, u odnosu na BiH i na Hrvate u BiH nikakve promjene biti neće. Hrvati u BiH mogu očekivati i dalje našu potporu, a općenito politika u BiH, pa i međunarodna zajednica mogu očekivati da ćemo nastaviti ukazivati na problematičan položaj Hrvata, i da ćemo nastaviti ukazivati na činjenicu da BiH može prerasti u problem ako se ovi trendovi nastave. Problem u prvom redu za građane BiH, ali onda i za međunarodnu zajednicu.

RSE: Vi ste glavna spona između R Hrvatske i BiH. Jeste li vi zabrinuti zbog ovakvog političkog stanja u BiH, odnosno kako promatrate ovakav odnos političara prema građanima?

Staničić: Naravno da sam zabrinut. Naravno da je vrlo teško gledati da malo toga u državi funkcionira. Države bez efikasne, učinkovite vlasti ne može biti. To što entiteti imaju svoje vlade, to što je izabrano Predsjedništvo - nije dovoljno. Vijeće ministara, dakle vlada je ta koja upravlja državom u onom najpraktičnijem mogućem smislu riječi o kojemu ovisi život svih građana. To je razlog zašto su građani u prvom redu zabrinuti, pa onda i mi svi ostali - jer na dobro ne može izići ako se u nedogled ovakvo stanje produžava.
  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. godine. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG