Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mladi poručuju vlastima: Naš glas se mora čuti


Mladi na akademiji „Da sam ja neko/netko“, Fotografije uz tekst Midhat Poturović
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, Institucija ombudsmena za ljudska prava BiH je u zgradi Parlamenta BiH organizovala akademiju „Da sam ja neko/netko“, na kojoj su djeca i mladi iz svih krajeva BiH imali priliku predati svoje poruke parlamentarcima i tako osigurati da se uvaži njihovo mišljenje i čuje njihov glas.

Međunarodni dan ljudskih prava ove godine biće obilježen borbom protiv diskriminacije. Svjesni činjenice da je diskriminacija prisutna u svim zemljama svijeta, pa i BiH, Intitucija ombudsmena za ljudska prava odlučila je poduzeti konkretne aktivnosti, kaže Jasminka Džumhur, jedna od ombudsmena:

Jasminka Džumhur: spoznali smo da je, ne samo kroz zakone nego i različite prakse, zaista prisutna diskriminacija djece.
„Mi smo odlučili da posjetimo škole u BiH i da vidimo status jedne od najugreženijih populacija i onih koji su nositelji budućnosti ovoga društva – djece. U toku tih naših posjeta spoznali smo da je, ne samo kroz zakone nego i različite prakse, zaista prisutna diskriminacija djece. I zato smo odlučili da danas pozovemo djecu u Parlament da oni kažu šta bi promijenili. Ova današnja manifestacija je upravo prilika da nam djeca kažu kakav bi svijet u BiH željela.“

Ombudsmeni BiH su predstavili analizu usklađenosti domaćeg zakonodavstva s UN-ovom konvencijom o pravima djeteta, kao i rezultate istraživanja o saznanjima učenika o ovoj konvenciji.

Direktor regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu u Sarajevu Bjorn Hagen kaže da je zadovoljan saradnjom sa Institucijama ombudsmena za ljudska prava BiH u oblasti zaštite prava djece:

„Veoma sam zadovoljan saradnjom Institucije ombudsmena, posebno njihovim intenzivnim radom u posljednjih nekoliko mjeseci i nastojanjem da se sretnu i razgovaraju sa djecom iz cijele BiH. Jedva čekam da čujem mišljenja djece o ovoj temi, za koju, vjerujem, da će dovesti do unapređenja svih nas - jer djeca su naša budućnost. Nadam se da će neka od ove djece sutra sjediti u Parlamentu i moći voditi svoju zemlju.“
Stefan Stanković: Nacionalističke teme i rasistički ispadi bi se mnogo manje smanjili kada bi se iole trudili da čuju glas mladih.


Djeca i mladi iz 13 škola oba entiteta su za političare pripremili brojne poruke. Jednu od njih prenosi i Stefan Stanković, učenik trećeg razred Gimnazije iz Foče:

„Institucije BiH trebalo bi više da se baziraju na dječija prava, te želje, zahtjeve i potrebe samih mladih. Kada bi se vlast i političari ove naše zemlje malo više bavili time, bilo bi mnogo manje sukoba, manje ispada, ružnih riječi koje jedni drugima svakodnevno upućuju. Nacionalističke teme i rasistički ispadi bi se mnogo manje smanjili kada bi se iole trudili da čuju glas mladih.“

Sumeja Kurtić: želim da poručim svim ljudima da pomognu siromašnoj djeci, da nam obezbijede sigurnost.
Sumeja Kurtić, učenica sedmog razreda osnovne škole iz Goražda poručuje:

„Ja želim da poručim svim ljudima da pomognu siromašnoj djeci, da nam obezbijede sigurnost, sigurno školovanje, znači da imamo tu neku sigurnost na ulicama, školi ili u kućama.“


Prema riječima ombudsmena Jasminke Džumhur, BiH treba na efikasniji način da pristupi rješavanju zaštite i afirmacije ljudskih prava:

„Mislim da je vrijeme da se ljudskim pravima u BiH pristupi strateški, jer svi mi djelujemo parcijalno unutar svog mandata. Koordinacija između institucija još uvijek nije na nivou. Mi nemamo nacionalni plan akcije za ljudska prava, pa da kažemo gdje to želimo biti do 2014. u segmentu ljudskih prava. Upravo Evropska socijalna povelja, koju je BiH ratificirala, insistira na tome da država pokaže progresivniji put u cilju napretka ljudskih prava.“
XS
SM
MD
LG